Tarmo Loodus: teen oma otsuse sügisel

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaba Isamaalise Kodaniku ühendusse kuuluv Viljandi linnavolikogu esimees Tarmo Loodus tõdeb, et üle 20 aasta tegutsenud poliitikuid võib pidada dinosaurusteks, mistõttu kaalub ta tuleva aasta valimiste järel poliitikast taandumist.
Vaba Isamaalise Kodaniku ühendusse kuuluv Viljandi linnavolikogu esimees Tarmo Loodus tõdeb, et üle 20 aasta tegutsenud poliitikuid võib pidada dinosaurusteks, mistõttu kaalub ta tuleva aasta valimiste järel poliitikast taandumist. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi linnavolikogu esimees Tarmo Loodus, kes kuulub kohalikel valimistel osalemisest teatanud ühendusse Vaba Isamaaline Kodanik, pole veel otsustanud, kas ja millises nimekirjas ta kandideerib.

Mitmeid endisi ja praeguseid tipp-poliitikuid ning omavalitsusjuhte ühendav mittetulundusühing Vaba Isamaaline Kodanik (VIK) teatas otsusest tuleva aasta oktoobris valimistel osaleda möödunud nädala lõpul. Pärast kohalikke valimisi tuleb kõne alla partei loomine. Valijaskonna loodab VIK leida endise Isamaaliidu valijate seast ja nende sotsiaaldemokraatide pooldajate hulgast, kes on mures partei ühinemise pärast Vene Erakonnaga.

«Ühendus Vaba Isamaaline Kodanik väljendab muret süveneva poliitilise kriisi pärast Eestis,» seisab VIK-i pöördumises. «Erakondade katsed haarata endale üha enam riigieelarve raha ja erakondlike rahastamisskeemide häbiväärsed detailid teevad meid ülimalt ärevaks.»

Ühtlasi avaldas ühing muret pealinnas toimuva pärast. «Juhime avalikkuse tähelepanu tõigale, et Tallinn ei ole linnriik. Tallinn on üks Eesti omavalitsus,» rõhutatakse pöördumises.

Poliitmaastikul Isamaa ja Res Publica Liitu esindav Viljandi linnavolikogu esimees Tarmo Loodus ütles «Sakalale», et ta alles kaalub enda kandideerimisega seonduvaid küsimusi. Ei ole võimatu, et Loodus poliitikast taandub.

Tarmo Loodus, kas te kandideerite järgmisel aastal kohalikel valimistel VIK-i nimekirjas?

Ma ei tea seda veel öelda. Pean enne selgusele jõudma, kas soovin jätkata erakonna nimekirjas kandideerimist, otsustan VIK-i kasuks või on aeg hoopis poliitikast taanduda.

Mis on peamised põhjused, miks te kaalute teiste variantide kõrval poliitikast taandumist?

Üks põhjus on kindlasti see, et üle 20 aasta tegutsenud poliitikuid võib pidada omamoodi dinosaurusteks ning on loomulik, et tulevad nooremad inimesed, kes vaatavad asjadele pisut teise pilguga.

Lisaks arvan, et üle 50 aasta vana mehena on mul põhjust järjest rohkem kooliasjadele pühenduda. Siinkohal ei pea ma silmas üksnes Viljandi ühendatud kutsekeskkooli juhtimist. Peagi alustab ju tööd uus riigigümnaasium ning tahan väga, et uue kooli käivitamine ning kutsekooli ja gümnaasiumi koostöö võimalikult hästi õnnestuks ja meie õpilastele parimad eneseteostuse võimalused looks.

Mis ajaks plaanite kandideerimise osas otsusele jõuda?

Sügiseks olen asjad enda jaoks selgeks mõelnud. Kui oled nõnda kaua Viljandi elu edendamisel kaasa löönud, ei ole lihtne nii-öelda rollist välja astuda. Enne seesuguste otsuste tegemist tuleb järelemõtlemiseks aega võtta. Täpselt samamoodi olen võtnud aega kaalumiseks neil kordadel, kui mulle on pakutud ministrikohta.

VIK-i otsus kohalikel valimistel osaleda sündis usutavasti ühenduse siseringis korraldatud hääletuse tulemusena. Kas teie hääletasite osalemise poolt?

Ma ei osalenud VIK-i üldkoosolekul, aga oleksin hääletanud kandideerimise poolt.

Olgem ausad: praeguseks on kõik suuremad erakonnad mingi jama kokku keeranud ja nii-öelda puhast lehte on poliitikasse väga vaja. VIK-i võib selleks kindlasti pidada — ehkki selle nimekirjas on endisi ja praegusi poliitikuid, on ka uusi häid tegijaid.

Erakondade rahastamise ümber puhkenud skandaaliga seoses on avaldatud kartust, et see loob soodsa pinnase sellisele uuele erakonnale, kes võidab valijate poolehoiu populistlike loosungitega. Kas julgete kinnitada, et kui VIK-ist peaks välja kasvama partei, ei saa sellest odavat populaarsust taotlev ühendus?

Seda võin küll täie kindlusega öelda, et VIK-i liikmed ei ole populistid. Pigem on nad liigagi ratsionaalsed ja kahe jalaga maa peal ning oskavad näha asju rohujuure tasandilt. See võib teha raskeks valijate silmis populaarsust saavutada, aga parem kindel tulevik kui udune ilusate lubaduste häma.

VIK-i pöördumises on kirjas, et erakonna loomine tuleb kõne alla pärast kohalikke valimisi. Kui head väljavaated on ühingul teie meelest tubli tulemus teha ja selle põhjal partei luua?

See oleneb sellest, kuidas rahvas VIK-i ideed vastu võtab. Iga kodanikualgatuse põhjal sündinud liikumise puhul on kõige olulisem võita inimeste usaldus.

Suurerakonnad on läinud valimistele ühe tervet riiki hõlmava programmiga. VIK soovib pakkuda kohapõhist lähenemist ja luua igale valimisringkonnale kohalikke olusid arvestava tulevikuvisiooni.

Kas olete VIK-ile valimiste ajal nõuandjana toeks, hoolimata sellest, millise otsuse te enda kandideerimise osas langetate?

Nõuga olen VIK-i kahtlemata valmis aitama.

VIK-i pöördumises avaldati muret tervet riiki hõlmavate probleemide pärast, nagu suurerakondade kahtlased rahastamisskeemid, aga samal ajal räägiti üsna pikalt Tallinnaga seotud kitsaskohtadest. Kas te ei karda, et VIK-i valimistel osalemine jääb pealinnakeskseks?

Kindlasti ei keskenduta valimistel üksnes Tallinnale, aga samal ajal tuleb tõdeda, et pealinnas on palju teemasid, millega VIK-i liikmete meelest tuleb tegelda.

See, kuidas riik Tallinna ignoreerib, sest seal on võimul teised poliitilised jõud, ei ole õige. Vajame konstruktiivset dialoogi. Selge on ka see, et ühenduse liikmete arvu poolest on Tallinn teistest piirkondadest ees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles