Elor Ilmet: röövraiet on jäänud palju vähemaks

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandimaa metsaülem Elor Ilmet
Viljandimaa metsaülem Elor Ilmet Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandimaa metsaülema Elor Ilmeti kinnitust mööda on metsamajandus muutunud Eestis kümmekonna aastaga märgatavalt kultuursemaks.

Skeptikud armastavad rääkida, nagu raiutaks Eesti halastamatult metsast puhtaks ning müüdaks meie loodusvara kiiret rikastumist püüdes välismaale maha. Elor Ilmet, millisena paistab olukord teile?

Tegelikult kasvab metsa ikka rohkem juurde, kui maha raiutakse. Kui laseksime sellel vanaks saada, langeksid puud ühel hetkel surnuna maha ja neist poleks kellelegi kasu.

Eesti on maailma metsarikkamaid riike. Meil on maismaast metsaga kaetud ligi pool ehk 2,2 miljonit hektarit. Sellest umbes 40 protsenti kuulub riigile ja usun, et riigimetsa majandamise keskus saab selle haldamisega hästi hakkama.

«Targad» väidavad kohe, et juurde kasvab peamiselt väärtusetut lepavõsa.

See ei ole nii. Enamasti pannakse pärast lageraiet kasvama uus mets. Tõsi, kohati toimub ka looduslik uuenemine, aga suuremas osas siiski istutatakse. Näiteks Viljandimaal läheb igal aastal uute kultuuride alla umbes 390 hektarit.

Kümmekonna aasta eest tundus, et igal pool lokkab röövraie. Milline on olukord praegu?

Metsamajandus on muutunud palju kultuursemaks. Paistab, et ka erametsades ei ole enam sellist lagastamist kui varem.

Väiksemaid ebaseaduslikke raieid tuleb muidugi ette nüüdki: alles hiljuti mõõtsime maa-ameti tellimisel oksjonile minevaid maid, mis olid langenud varaste ohvriks. See oli reformimata riigimaa, mis plaanitakse maha müüa. Info niisuguste tükkide kohta on avalik ning vahel kipuvad kurikaelad seda kuritarvitama, et teenida õiget hetke tabades ebaseaduslikult tulu.

Kui kümme aastat tagasi tehti röövraiet tõesti julmalt, siis nüüd enam eriti mitte. Ega metsatöö ole lihtne isegi vargale. Kergem on teenida raha mingi muu asjaga. Riskid on suured: masinatega ei ole võimalik ära kaduda, nii et keegi sind ei märka.

Teine küsimus on see, kas varastatud puitu on võimalik müüa. Nüüd enam ei ole. See on samamoodi kui metalliga: elektriliine varastatakse siis, kui metalli kokkuostjad ei küsi, kust kraam tuleb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles