Legendid on kõige tähtsamad

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artur Talvik
Artur Talvik Foto: Sille Annuk / Postimees

Eesti filmi 100. aastapäevaks plaanitakse filmiprodutsent Artur Talviku eestvõtmisel märgistada kodumaiste linateoste võttekohad. 

Artur Talvik, kuidas seni on läinud?

Töö on osutunud märksa suuremaks, kui esialgu arvasime. Seni niisugust andmebaasi polnud. Olen utsitanud filmidirektoreid, produtsente ja võttekohtade mänedžere meenutama, kus nad üht või teist linateost tegid.

Raul Vaiksaar on seda infot kogu aeg tabelisse märkinud. Praegu on Eestis vändatud 230 filmi hulgast puudu kümmekond.

Me räägime ikka mängufilmidest?

Jah, jutt käib täispikkadest mängufilmidest. Me ei räägi lühi- ega dokumentaalfilmidest. Suur vaidlus käib selle üle, kust õieti kulgeb piir. Kas «Polli» kuulub eesti filmide hulka? Kõik tähtsad positsioonid olid selles sakslaste käes, osales ainult üks eesti näitleja ja see vändati Eestis.

Inimestel jooksevad vette ehitatud mõisa pildid muidugi väga hästi silmade eest läbi. Ehkki linateos on jätnud kohalikule rahvale sügava mulje, võib vaielda, kas see ikka on eesti oma. Selliseid probleeme on tekkinud. Kõik on osutunud arvatust märksa keerulisemaks.  

Aga protsess on ometi olnud põnev. Palju on üllatavat ja hästi tõuseb esile ka see, kui tähtis on filmi tegemine kohapealsetele inimestele. Seda võib pidada ettevõtmise meeliülendavaks osaks.

Viljandimaal paistab olevat kõige sügavama jälje jätnud «Nukitsamees». Inimesed mäletavad selle kohta käivaid jutte seniajani ning kui filmipaikadest endist pole enam suurt midagi alles jäänud, siis lood kestavad.

Legendid ongi ehk kõige tähtsamad. Üritame panna igale tahvlile võrdlevaid pilte ja juhendeid, et tekiks võrdlusmoment filmikaadri ja võttepaiga vahel.

See on raske ja kõigi ekraaniteoste puhul ei suuda me seda teha. Maastik on mõnel puhul nii palju muutunud, et seda ei tunne ära isegi need, kes filmisid.

Viljandimaal plaanisime esialgu panna tahvli kunagise «Põrgupõhja uue Vanapagana» võttepaika, mis asub Suure-Jaani kandis. Siis hakkas tulema teavet «Nukitsamehe» kohta ja praegu paistab, et peame mõtlema ikka Karksi-Nuia peale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles