Konikud tõid ilmale neli varssa

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu sündinud väikesed konikud on hea tervise juures ja elavad koos ülejäänud karjaga Soomaa koplis.
Tänavu sündinud väikesed konikud on hea tervise juures ja elavad koos ülejäänud karjaga Soomaa koplis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täispikkuses artikkel ilmus 15. mai «Sakalas»

Möödunud sügisel Soomaale rohumaid hooldama toodud poolmetsikud koniku tõugu hobused elasid talve ja suurvee hästi üle. Nüüd on kari saanud täiendust — kevadisel tärkamisajal on ilmavalgust näinud neli varssa.

Soomaal hobuseid karjatava Eesti pärandmaastike seltsi eestvedaja Georg Artma sõnul on vanim varss kahekuune ja noorim tuli ilmale kolm nädalat tagasi. Nad kõik on hea tervise juures ja elavad koos ülejäänud karjaga Soomaa koplis.

Mullu septembris Hollandist Soomaale poollooduslikke kooslusi hooldama toodud 23 täiskasvanud koniku tõugu hobusest on alles 22. Üks loom suri talvel siseelundites tekkinud probleemide tõttu.

«Teised elasid talve hästi üle, õnneks oli lund vähe,» kõneles Georg Artma. «Ainuke viga oli see, et territoorium, kuhu nad talveks paigutasime, osutus liiga väikeseks. Nad ei leidnud sealt piisavalt toitu ja pidime andma lisasööta. Järgmisel aastal tuleb neile jätta suurem talvitusala, kust nad saavad ise rohkem toitu kaapida.»
Üleujutuse ajal viidi konikud kõrgemale kohale.

Kuigi mõned konikud paistavad kaugelt vaadates veidi kondised, peaksid nad Artma jutu järgi peatselt kosuma. «Eks nad ole veel talvest kõhnad, igasugused parasiidid kurnasid neid. Ka imetamine teeb loomad kõhnaks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles