Muinsuskaitseinspektor leidis mälestisest narkotalu

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile askeldas Illise talu ees kolm soome keelt kõnelnud meest. Kaks neist (esiplaanil) pole endi sõnul kanepiga kuidagi seotud. Fotol kaugemal olev mees tunnistas aga oma süüd.
Eile askeldas Illise talu ees kolm soome keelt kõnelnud meest. Kaks neist (esiplaanil) pole endi sõnul kanepiga kuidagi seotud. Fotol kaugemal olev mees tunnistas aga oma süüd. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandimaa muinsuskaitseinspektori tavaline töökäik lõppes neljapäeval Tarvastu vallas ühe kaitse all oleva maja juures, mille ümber nähtu tekitas temas küsimusi. Vastuseid otsides avastas politsei majast hulga kanepitaimi.

Eile andis politsei teada, et Tarvastu vallas peeti kinni kaks Soome meest, kes kasvatasid nende kasutuses olnud talumajas kanepitaimi. Läbiotsimisel võeti ära 149 taime, mis sirgusid maja ümber peenardel. Lisaks oli kanepit mitmesugustes anumates ning hoone seest leiti kanepivarsi ja -lehti, rohelist taimset puru, seemneid ning hulgaliselt esemeid, mis viitavad kanepi kasvatamisele.

Kanep ajaloomälestises

Kriminaalpolitseinikud pidasid kaks kuriteos kahtlustatavat meest juba samal päeval kinni. Nendeks on Soome kodanikud vanuses 28 ja 29 eluaastat. Ühte on 2009. aastal Soomes kanepitaimede kasvatamise eest karistatud, teist kriminaalkorras karistatud ei ole.

Maja, milles mehed askeldasid, pole aga tavaline talu. Tegemist on ärkamisaja luuletaja Ado Reinvaldi sünnitalu Illisega, mis on 1997. aastast olnud kirjas ajaloomälestisena ja viimastel aastatel lagunenud.

Muinsuskaitseinspektor Anne Kivi on selle maja saatuse pärast südant valutanud juba aastaid. Sajandi algul ostis talu üks Inglismaa kodanik. Esimesel aastal täitis ta muinsuskaitsjate nõudeid korralikult, ent jättis siis maja lohakile. Hiljem on ta püüdnud hoonet müüa, kuid pole ostjat leidnud.

Tarvastu vallas ringsõitu tehes otsustas Kivi maja juurest läbi põigata ja avalikku registrisse uued fotod teha. Suur oli tema üllatus, kui ta nägi, et hoone kõrval seisab punane auto.

«Jätsin oma auto seisma, otsisin välja dokumendid ja infovoldikud ning läksin inimesi otsima,» selgitas ta. Hõikudes astus ta läbi õue, kuid ei leidnud kedagi. Märke inimeste kohalolust oli aga hulgaliselt.

Nööril rippusid kaks sinist saunalina ja teksapüksid. Keset hoovi seisis suur grill, mille peal olid tühjad õllepurgid, ning õuel vedelesid elektrijuhtmed ja veevoolikud. Sellest hoolimata Kivi kedagi ei avastanud. Maja ümber jalutades märkas ta, et selle ümber kasvatatakse taimi. Enamik neist olid Kivile tundmatud, vaid pottidesse torgatud võõrasemad olid tuttavad.

Et inspektor kedagi ei kohanud, läks ta auto juurde tagasi ja helistas kohalikule vallavanemale. «Tahtsin uurida, et ehk ta teab, kas keegi on selle maja ära ostnud,» seletas Kivi. Et ka vallavanem polnud sellest midagi kuulnud, lubas ta teavitada politseid, et see majas ringi vaataks. Nii politsei kanepi avastaski.

Kontrollimisel selgus, et maja ümber kasvatati taimi ning siseruumidesse oli sisse seatud nende kuivatussüsteem.

Tahab talu osta

Eile pärastlõunal käisid sündmuskohal ka «Sakala» ajakirjanikud ning leidsid kohapeal toimetamas kolm soome keelt rääkivat meest. Üks neist tunnistas oma seotust kanepitaimedega ja kinnitas korduvalt, et ülejäänud kaks pole asjaga kuidagi seotud.

Kui ajakirjanikud hoovile sisenesid, saagisid ja lõhkusid kaks meest puid ning üks, kahtlustatav käis ringi pottidega, milles olid rohelised taimed. Seda, kas tegemist oli kanepiga, ta kontrollida ei lubanud.

«Ma ei taha sellest rääkida,» vastas kanepi kasvatamises kahtlustuse saanud mees küsimusele, miks ta lagunevas talus sellega tegeles. «Ma tegin vea ja häbenen seda,» sõnas ta.

Asjaolude uurimiseks alustati kriminaalmenetlust paragrahvi alusel, mis käsitleb unimaguna, kanepi ja kokapõõsa ebaseaduslikku kasvatamist. Süüdimõistmisel saab selle teo eest karistada kuni viieaastase vangistusega. Kriminaalasja kohtueelset menetlust viib läbi Lõuna prefektuuri narkokuritegude talitus.

Oma seotuse kohta Ado Reinvaldi sünnitaluga ütles kriminaalteos kahtlustuse saanud mees, et kavatseb selle osta. Ostu-müügitehing olevat veel pooleli ja ta ei teadnud, kuidas see lõpeb.

Anne Kivi sõnul vajaks lagunev hoone hädasti remonti. Võimalik ostja nentis, et üritab maja taastada nii palju kui võimalik, kuid piirid seab rahakott, mis olevat tal üsna õhuke.

Ajalooürikute kohaselt asusid luuletaja vanemad sellesse tallu elama 1850. aastal ja Ado Reinvald ise elas seal üle 40 aasta. 1882. aastal hävis vana elumaja tules ning kaks aastat hiljem ehitas Reinvald uue hoone, milles nüüd kanepit kuivatati.

1894. aastal müüdi Illise talu võlgade katteks maha ja Reinvald asus elama Elvasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles