Publik andis Kuldõunad sisukatele lavastustele

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Sammulile publiku tunnustuse toonud Salieri rolli saab näha ka uuel hooajal, kuigi näitleja töötab juba Draamateatris.
Indrek Sammulile publiku tunnustuse toonud Salieri rolli saab näha ka uuel hooajal, kuigi näitleja töötab juba Draamateatris. Foto: Jaanus Laagriküll

Naisnäitleja Kuldõuna sai seekord Carita Vaikjärv osatäitmiste eest lavastustes «Ukuaru» ja «Duetid». Meesnäitlejatest pälvis publiku poolehoiu Indrek Sammul Salieri rolli eest näidendis «Amadeus».

Läinud laupäeval jagati Ugala kevadpeol välja tavapärased publikupreemiad Kuldõunad.

Parima lavastuse preemia läks vaatajate tahtel jagamisele, sest võrdselt sai hääli kaks lavastust. Auhinda ei hakatud poolitama, vaid anti välja kaks Kuldõuna — Andres Lepikule «Amadeuse» ja Madis Kalmetile «Ukuaru» eest.

Parima kujunduse tunnustuse pälvis Jaak Vausi kunstnikutöö Allan Kressi lavastuses «Kalmistuklubi».

Roll, mis puudutab

Salieri mängimisega publikut vapustanud Indrek Sammul ütles, et see on roll, mis puudutab ja käivitab.

«Sellist materjali on nauding lavale tuua; et see teoks sai, oli hea ja õnnelik asjaolude kokkulangemine,» rääkis näitleja, lisades, et ilmselt on ta juba õiges eas selle näidendi probleemide ja kangelase siseheitluste tajumiseks.

Indrek Sammulile tegi heameelt see, millistele näitlejatöödele ja lavastustele oli publik kõrge hinnangu andnud. «Rõõmustab, et vaatajad ei hinda mingit tilulilu, vaid tõsiseid asju.»

Laupäevasel Ugala peol viibis Indrek Sammul juba külalisena ning oli oma sõnul seal väga sooja tundega.

Oma rolle, ka Salierit, mängib ta Ugalas edasi. Kui ajad vähegi klappima saadakse, tuleb ka «Meeste kodu» teine osa.

Uuest hooajast on Indrek Sammul Eesti Draamateatri näitleja. Tallinna kolib kogu pere, Liina Olmaru jääb esialgu vabakutseliseks.

Kogu etenduse laval

Carita Vaikjärv ütles, et Kuldõuna vääriliseks osutumine oli talle tore üllatus.

Üht lavastust teisele ta ei eelista. «Ma ei oskagi neil vahet teha, muidugi on «Duetid» ja «Ukuaru» väga erinevad. Sarnane on see, et mõlemad pakuvad väljakutset olla terve tüki vältel laval. Olen rõõmus, et see hooaeg on mulle niisugust tööd pakkunud. Ja aitäh publikule, kes mind selle eest hindas!»

Männimäel mängitava lastelavastusega lõpetab Carita hooaja ja kavatseb suvel korralikult puhata — olla Pärnus, vanemate juures ja mujalgi, kus on tore olla. Peaasi et ilusat ilma jagub.

Juba üheksas

Kunstnik Jaak Vausile oli see juba üheksas Kuldõun ja teine selle aja jooksul, mil ta enam teatri peakunstnikuna ei tööta.

«Mul on hea meel, et Ugala publik pole mind ära unustanud, kuigi töötan seal külalisena vaid korra aastas,» ütles Jaak Vaus.

Auhinna toonud «Kalmistuklubi» kujundus on tavapärasest pisut teisiti lahendatud.
«See pole harilik paviljoni tüüpi lavakujundus. Vaataja ees on nii-öelda kaks ühes: ilus sügisene kalmistu ja daami tuba. Mõte oligi kuldse sügise kujundamine lavale. Kindlasti oli seda huvitavam teha kui mõnda teist tööd,» rääkis kunstnik.

Algav suvi on Jaak Vausile töörohke, ees ootab neli lavastust.

«Üllar Saaremäe kutsus mind kujundama oma lavastust Rakvere linnuses. Läänemaal Pivarootsi külas Karl Ristikivi sünnipaigas Juurika talus lavastab Raivo Trass kirjaniku 100. sünniaastapäeval tema teose põhjal näidendi «Karl Ristikivi põlev lipp». Kaks etendust on tulemas ka Baskini teatris,» loetles Vaus.

13 lavastust

Vaatajad said hääle anda lavastuste poolt, mis jõudsid nende ette eelmise aasta suvest tänavu maikuuni.

Lõppeval hooajal oli Ugalas 13 uuslavastust: «Amadeus» (lavastaja Andres Lepik), «Ameerika piison» (Janek Vadi), «Duetid» (Oleg Titov), «Kalmistuklubi» (Allan Kress), «Klapp» (Kadri Lepp ja Martin Mill), «Läbi klaasi» (Priit Pedajas), «Minu isa 20 aastat hiljem» (Urmas Vadi), «Mõõt mõõdu vastu» (Ingo Normet), «Rabajad» (Erki Aule), «Väike raha» (Tanel Ingi), «Inetu!» (Kalju Komissarov), «Ukuaru» (Madis Kalmet) ja «Kardemoni linna röövlid» (Vallo Kirs).

Publik esitas preemia nominentideks kõik 13 lavastust, lisaks 37 kujundajatööd. Viimaste hulgas olid nii valguskunstnike, grimmikunstnike, liikumisjuhi, muusikalise kujundaja kui kunstnikutööd. Kuldõuna kandidaatideks pakuti 18 nais- ja 22 meesnäitlejat, nende hulgas ka Ugalas sel hooajal osalenud külalisnäitlejaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles