Teatejooks tõi Viljandimaale harmooniat

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolga-Jaani laululaval tutvustasid eri rahvusest külalised end oma maa keeles ja palusid lastel oma päritolu ära arvata.
Kolga-Jaani laululaval tutvustasid eri rahvusest külalised end oma maa keeles ja palusid lastel oma päritolu ära arvata. Foto: Ülle Keerov

Möödunud neljapäeval ja reedel läbis Viljandimaad ülemaailmse harmooniajooksu meeskond, kelle tõrvikukandmisele elas kaasa suur hulk lapsi ja täiskasvanuid.

Kolga-Jaani põhikooli õpilased võtsid Põltsamaa poolt tulnud harmooniajooksu  seltskonna vastu neljapäeva õhtul kell 17. Direktor Thea Pärnametsa jutu järgi pidi jooksu marsruut esialgu kulgema Kolga-Jaanist mööda, kuid ettevõtmisest kuulnud koolipere otsustas külalised asulasse meelitada.

«Lapsed olid jooksjatel piiril vastas. Nad said sealt koos tulijatega alevi keskele joosta ja isegi tõrvikut kanda,» muljetas direktor. «Laululaval tutvustasid külalised endid ning laulsid, tantsisid ja suhtlesid kohaletulnutega.»

Värske puhang

Thea Pärnametsa sõnul oli tegemist emotsionaalselt väga kena üritusega. Jooksjate meeskonnas oli inimesi Austriast, Itaaliast, Soomest, Venemaalt ja mujaltki. Iga rahvuse esindaja tutvustas end oma keeles ning lapsed pidid ära arvama, millise riigiga on tegemist. Külalised jagasid teemakohaseid plakateid ja lõid laste kätele või nende toodud paberitele mälestuseks templijälgi.

«Lastele oli see tore vaheldus. Kogu jooksjate seltskond oli ääretult positiivne, nad ajasid hingest oma asja,» tõdes Pärnamets. «Ühele väikesele maakoolile on suur asi, kui midagi säärast toimub. See oli sümpaatne, südamlik, hariv ja värskendav kevadine puhang.»

Kolga-Jaani õpilased saatsid tõrvikukandjad edasi aleviku teise piirini, kust seltskond jooksis edasi ööbimispaika Vaiblasse. Reedel peatusid rahvusvahelisel harmooniajooksul osalejad Leies, Karksi-Nuias ja Lilli piiripunktis. Sealt liikusid nad edasi Lätti.

Veerandsada aastat

World Harmony Run on ülemaailmne tõrvikuga teatejooks, mille eesmärk on tugevdada rahvusvahelist sõprust ja üksteisemõistmist. Seda organiseerib vabatahtlike võrgustik, kes soovib teha midagi rahu heaks maailmas.

Harmooniajooksu algatas 1987. aastal tuntud sportlane, humanist, filosoof, kunstnik, muusik ja poeet Sri Chinmoy (1931—2007). See mees pühendas kogu oma elu ja loomingu rahvusvahelisele üksteisemõistmisele. Ta pälvis UNESCO Nehru medali ja tal oli doktorikraad mitmest maailma tuntud ülikoolist.

Tänavu leiab kõnealune teatejooks aset juba 25. korda ning see läbib Põhja- ja Lõuna-Ameerikat, Aasiat, Aafrikat, Austraaliat, Euroopat ja Uus-Meremaad.

Harmooniajooksu Euroopa haru teekond algas 23. veebruaril Portugalist ning lõpeb 8. oktoobril Viinis. Tõrvikukandjad läbivad 24 000 kilomeetrit ja 45 Euroopa riiki.

Eestisse sisenesid teatejooksjad 23. mail Narvast. Nad kandsid tõrviku läbi Ida-Virumaa, Jõgevamaa ja Viljandimaa, läbides Eestis 300 kilomeetrit. Teel külastasid jooksjad koole, eri elualade ühendusi, väljapaistvaid isikuid ja sportlasi, jagades neile innustust koostööks ideaalide ja harmoonia edendamisel.

Harmooniajooksu kulgu maailmas saab jälgida aadressil www.worldharmonyrun.org.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles