Mehed pääsesid tänu röövlite ahnusele

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks meest viieks aastaks vangi viinud peksmine ja röövimine said alguse Peetrimõisast Ulsteri ööklubi eest.
Kaks meest viieks aastaks vangi viinud peksmine ja röövimine said alguse Peetrimõisast Ulsteri ööklubi eest. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kohus karistas viieaastase vangistusega isikuid, kes olid augustis Viljandis kallale tunginud kahele mehele, röövinud neilt väärtesemed, nad läbi peksnud ja pantvangi võtnud.


Peetrimõisas Ulsteri baari ees augusti lõpul läbi pekstud, paljaks varastatud ning seejärel metsa viidud mehed pääsesid röövlite küüsist tänu pähe turgatanud mõttele neile raha pakkuda.

Röövlite käest pagedes pidi aga üks ohvritest tõdema, et Viljandis tõeliselt hätta sattunul pole sugugi lihtne abi leida. Kui ta varahommikul valudes ja verisena Viljandi tervisekeskuse registratuuri jõudis, saadeti ta sealt minema jutuga, et politseisse sealt helistada ei saa.

Ohvrid ja röövlid kohtusid baaris

Kogu lugu sai alguse ööl vastu 29. augustit, mil kaks noort meest sattusid Uueveski järve ääres olevasse baari. Peale nende oli seal veel üks seltskond.

«Baaris tundus kõik normaalne olevat,» meenutas Tõnis (ohvri nimi on muudetud).

Vahepeal ukse taga suitsu tegemas käies suhtlesid mehed ka teise seltskonna liikmetega. Mingit tüli ega muid konflikte polnud. Kuni kella poole viie ajal hommikul tuli asutada baarist lahkuma.

«Siis äkki hakati mu sõbraga tüli norima,» nentis Tõnis.

Mingit põhjust selleks noormees toona ei näinud. Alles hiljem mõistis ta, et tüli oli provotseeritud.
Kui sõpra lüüa taheti, astus Tõnis vahele ning seejärel algas kahe ohvri tümitamine.

Ohvrid käsutati nende enda autosse tagaistmele ning omaniku taskust võeti süütevõti. Seejärel alustas kaks röövijat sõitu linnast välja.

Ihaldati autot

Tõnisel õnnestus autos kätte saada oma mobiiltelefon ning ta üritas helistada politseisse. Kui röövlid seda nägid, vedasid nad ohvrid metsa ja peksid neid veel. Omavahel olevat nad arutanud ka seda, kuhu kaks meest maha matta.

«Vastu hakata me ei jõudnud — meid oli selleks ajaks juba nii palju pekstud,» kõneles Tõnis.
Mehed said küll aru, et nende elu on suures ohus, kuid ei suutnud oma sõnul isegi enam hirmu tunda.

«Vahepeal oli juba täiesti ükskõik,» tunnistas Tõnis, keda kodus olid ootamas naine ja kaks väikest last.
Siis aga tuli idee röövijatele raha pakkuda ning 50 000 krooni eest olid nood nõus oma ohvrid elusalt vabadusse laskma.

«Ma rääkisin, et mul on võimalik 50 000 krooni hankida. Andsin mõista, et saan selle summa oma ema kaudu,» meenutas mees. Raha pakkumine oli aga algusest peale bluff.

Läbipekstud mees viidi Hansapanga ette

Et korduvalt pekstud ning üleni paistes ja verine Tõnis võiks üldse linna minna, pesti ta pisut puhtamaks. Talle anti selga auto pakiruumist leitud vanad tunked ja jalga plätud ning pandi kell kaheksa hommikul Viljandis maha. Sõber jäi autosse ning Tõnisele anti mõista, et kui raha kella üheksaks pole, läheb tolle mehe olukord palju halvemaks.

Verine, paistes ja valudes Tõnis komberdas pärast auto lahkumist panga asemel tervisekeskusse ning palus võimalust helistada politseisse.

«Kui ma seal siis akna najal seisin, öeldi mulle, et sealt ma helistada ei saa — ehk on see võimalik kolmanda korruse kontoris,» meenutas Tõnis ning lisas: «Ma võisin tõesti õudne välja näha, aga mul oli abi vaja.»

Et mehe roie oli viga saanud, oli tema liikumine vaevaline ning kolmandale korrusele ta minna ei suutnud. Selle asemel komberdas ta oma sõnul väga kaua üle turuplatsi Mulgi Marketisse.

Politsei tabas röövijad

«Seal tuli turvamees kohe uurima, mis juhtunud. Üks naine pakkus mulle kiiresti istet ja juua ning kui olin loo ära rääkinud, kutsuti kohe politsei,» rääkis Tõnis.

Politsei tegutses küll kiiresti, kuid mehe ühest kohast teise kõndimine ja oma loo jutustamine olid röövinud kaks tundi. Viimaks sai Tõnis siiski röövlitele helistada ja teatada, et tahab raha üle anda.

Kella kümne ajal kohtus Tõnis ühe oma röövijaga Leola tänaval. Nii kui too ohvriga kontakti võttis, arreteerisid politseinikud ta. Teine mees oli selleks ajaks juba verest välja löönud ja raha ootamisest loobunud. Tema tabasid politseinikud samal õhtul.

Röövijad lähevad viieks aastaks vangi

Kohus saatis röövimises, ebaseaduslikus vabaduse võtmises ja pantvangistamises süüdi mõistetud 31-aastase Maido Ilvese ja 38-aastase Jaan Lepa viieks aastaks vangi.

Mehed võtsid teo omaks ja lisaks vangistusele peavad nad maksma kannatanule 6000 ja riigile 21 044 krooni.
Mõlemad röövimise eest süüdi mõistetud mehed on niisuguseid tegusid varemgi toime pannud. Neid on mitu korda kriminaalkorras karistatud ja nad on ka vanglas olnud.

Artikli täisversiooni loe laupäevasest «Sakalast»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles