Viljandimaa töötajad saavad endiselt madalaimat palka

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ehkki statistikaameti arvutatav keskmine kuupalk kerkis tänavu esimeses kvartalis ka Viljandimaal, kaugeneb Eesti keskmine siinsest üha kiiremini ning statistika järgi saadakse Viljandimaal endiselt madalaimat palka.

Aastaga kerkis Eesti keskmine töötasu statistikaameti teatel 6,9, Viljandimaal aga vaid 1,5 protsenti. Eurodes väljendatuna oli Eesti keskmine töö eest saadav tasu aasta esimesel kolmel kuul 847, Viljandimaal aga 611. Kõikide maakondade võrdluses saadi siin endiselt kõige madalamat palka.

Eesti kõrgeimat palka teenitakse jätkuvalt pealinnas, kus see oli aasta esimesel kolmel kuul 980 eurot. Aastane tõus oli 64 eurot ehk 6,5 protsenti.

Samal ajal kui statistikaamet avalikustas oma metoodika järgi saadud tulemused, teatas töötajatele keskmise väljamakse järgi tehtud statistika tulemuse ka maksuamet. Selles arvutuses võtsid maksuametnikud arvesse kõik Eesti töötajad ja neile ametlikult makstud palga ja preemiad ning jõudsid järeldusele, et riigi keskmine palk oli esimeses kvartalis 757 eurot.

Maakondade võrdlust maksuamet ei tee, kuid arvutab välja mediaanpalga ehk töötasu, mida saab Eesti keskmine töötaja. See oli esimeses kvartalis täpselt 600 eurot kuus.

Reaalpalk, milles on arvesse võetud tarbijahinnaindeksi muutuse mõju ja mis näitab palga ostujõudu, tõusis Eestis esimeses kvartalis 2,4 protsenti. Viljandis jäi see näitaja miinuspoolele.

Palgastatistika uuringu alusel oli märtsi lõpul Eestis töötajaid 4,6 protsenti rohkem kui eelmisel aastal samal ajal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles