Päevaintervjuu: «Teater kohvris» on tänavu tubane

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Altmar Looris
Altmar Looris Foto: Elmo Riig / Sakala

Nukuteatrite festival «Teater kohvris» on Viljandisse kutsunud kolmteist näitetruppi.

Viljandi nukuteatri direktor Altmar Looris, kas Viljandi festival on omataoliste hulgas suurim?

Meie festivaliga täpselt samal ajal peetakse Tallinnas «Treff», mis on suurem juba ainuüksi selle poolest, et hõlmab lisaks nukuteatrile teisi žanre.

Oleme oma festivaliga mitmel aastal sujuvalt «Treffiga» liitunud, kuid sel aastal nihutati Tallinna vanalinna päevad nädala võrra varasemale ajale ja nii sattus «Treff» meie festivaliga samale nädalalõpule. Rõõmu valmistab, et sellest hoolimata on meie harrastusnukuteatrid Viljandis.

Milliseid etendusi festivalil näidatakse? Kas need on mõeldud ainult lastele või on midagi ka täiskasvanuile?

Suurem jagu on lastele ehk kogu pere etendused. Ainult täiskasvanutele oli mõeldud Kreeka-Saksa teatri Merlin «Klounide maja». Trupp kahjuks Viljandisse ei jõudnud, kuid saatis etenduse salvestise.

Kus etendusi mängitakse?

Esialgne plaan oli, et kõik mängitakse nukuteatri ruumides. Poltava teatrile jääb aga meie lava pisut kitsaks ja otsustasime, et nende etendust «Tiigripoeg Petrick» näeb laupäeva hommikul kell kümme Arkaadia aias. Kui peaks vihma sadama, oleme ikka meie punases saalis, aga loodame päikselist päeva.

Varasematel aastatel on väljaspool teatrisaali antud rohkem etendusi, kuid sel korral on kaugemalt tulijad võtnud kaasa igaüks ühe lavastuse ja need on kõik tubased. Lennuki ja rongiga saabujail on pagasipiirang ja festivali nimigi ütleb, et lavakujundus on võrdlemisi väike.

Kas festivalil on ka mõni eriline pärl, mida tahaksite esile tuua?

Kõiki lavastusi pole ma näinud ega saa seetõttu ka kedagi esile tuua. Ootan huviga soomlaste «Riti, rati, rallat», Tallinna vene nukuteatri «Timbulimbu» ainetel tehtud «Lumemöldrite saladust» ja muidugi Poltava teatri lavastust, kus mängivad kutselised näitlejad.

Kui palju publikut etendustele mahub?

Usun, et kõik, kes soovivad, mahuvad saali. Natuke kahju on, et viljandlaste huvi pole varasematel aastatel just eriti suur olnud. Kevadised aiatööd tahavad muidugi tegemist, aga lapsed võiks siiski vaatama tuua. Kas või selleks, et tekiks võrdlusmoment, mismoodi meil ja mujal nukuteatrit tehakse.

Arkaadia aeda mahuvad laupäeva hommikul kindlasti eranditult kõik väikesed ja suured nukuteatrisõbrad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles