Sajandeid kestnud ameti lõpp

Priit Kaup
, viljandlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Olen aastakümnete jooksul liikunud palju mööda metsasihte ja -teid. Kõndinud jahil olles ajajana läbi sadu kvartaleid Valgeraba ääres, Karksi kandis, Lillis...


Mul on olnud mõnusaid ja hinge kosutavaid kohtumisi ning jutuajamisi metsavahtide kordonites. Nendelt elukogenud ning loodust ja maailma asju rahulikult võtvatelt meestelt oli ikka palju õppida.



Tihti räägitakse talupojatarkusest. Minu arvates ei jää sellele sugugi alla metsavahi oma. Paraku on praegune aeg sellele elukutsele lõpu teinud. Me ei kohta enam metsateedel viitu Lannu, Küti või Pilliroo metsavaht.



Metsavahiamet on olnud läbi aegade vajalik ja ühiskonna silmis hinnatud. Veel 1990. aastate lõpul oli Eestis ligi kaks tuhat metsavahti. Nad olid neile usaldatud vahtkonna valvajad, hoidjad ja korrastajad.



Praegused valitsejad kaotasid külma rahuga selle sajandeid kestnud ameti. Ma ei ole leidnud ühtegi analüüsi ega mõistlikku selgitust, miks niimoodi tehti. Muide, Eestimaa kubermangus ei tohtinud omal ajal metsavahile tema autoriteedi hoidmiseks ihunuhtlust anda. Isegi nõukogude kord ei likvideerinud seda ametit, kuigi palju mehi saadeti Siberisse.



Minu arvates ei tohiks kelleski tekkida kahtlust, et metsavahid on vajalikud. Mets vajab ju ka pisemaid korrastustöid.



Miks vedeleb metsateele langenud puutüvi ühel ja latv teisel pool kraavis ning keskelt saetud palk on lihtsalt kraavi lükatud? Tuule murtud puudest ja nendel pesitsevatest söödikutest ei maksa rääkida.



Neid asju riigimetsa majandamise keskuse kontoris arvutihiire abil näha ja korda seada on võimatu. Üks lugupeetud metsavaht on öelnud: «Metsavaht on läbi aegade olnud maal hoopis rohkem kui lihtne inimene. Ta on olnud suurel määral ka riigi ja võimu tugipunkt.»



Ma ei oska arvata, kuidas mõtlevad — kui üldse mõtlevad — metsavahist Eesti arenguplaanide koostamisel regionaal- ja kaitseminister, rääkimata ministrist, kellele otseselt alluvad meie metsad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles