Finaalipinge muutis osalejad närviliseks

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iluvõimleja Johanna Christina Peterson võitis Viljandis peetud Lootuste karikavõistlustel 2001. aastal sündinute tugevamas rühmas rõngaharjutuses esikohatrofee.
Iluvõimleja Johanna Christina Peterson võitis Viljandis peetud Lootuste karikavõistlustel 2001. aastal sündinute tugevamas rühmas rõngaharjutuses esikohatrofee. Foto: Elmo Riig / Sakala

Nädalavahetusel Viljandis peetud Lootuste karika finaalis said oma oskusi näidata parimatest parimad iluvõimlejad. Siinsete sportlaste juhendaja sõnul oli juba ainuüksi sellele võistlusele pääsemine suur saavutus.

Iluvõimlejate Lootuste karikavõistluste finaali kutsuti kahel eelvõistlusel tihedas konkurentsis sõelale jäänud tublimad. Sõltuvalt vanuse- ja võistlusgrupist küündis nende arv kümnest kaheteistkümneni, ent eelvõistlustel osalenuid oli mõnes arvestuses olnud isegi 70 ümber.

Viljandi spordikool oli finaalis esindatud 11 sportlasega ning nagu kinnitas tüdrukute treener Kersti Peterson, ei õnnestunud ainult kahel tema hoolealusel lõppvõistlusele jõuda. «Finaali pääs on juba iseenesest väga tubli saavutus,» kiitis juhendaja oma kasvandikke.

Kahel pikal võistluspäeval teenisid meie noored Viljandi spordihoones kaks võidukarikat. Tugevaimas ehk A-grupis pälvis selle 2001. aastal sündinute mõõduvõtul Johanna Christina Peterson rõngakavas ning 2002. aastal sündinute B-grupis Keliis Lillemets.

Treeneri sõnul on Johanna Christina Petersonil olnudki rõngakava võistlustel tugevaim harjutus, aga seekord jäi tal esikolmikukohast napilt puudu ka pallikavas. Kersti Petersoni jutu järgi oli allajäämine piltlikult öeldes pöiasirutuse kaugusel: paremat kohta ei võimaldanud saada väike vahendikaotus. «Kurikakava on ta harjutanud aasta ning sellega tuleb meil veel vaeva näha,» lisas treener.

Tihedast konkurentsist annab tunnistust tõik, et Johanna Christina Petersoni edu rõngaharjutuses polnud suur: ta oli saanud spordiklubi Nord esindava Katrin-Liisa Laiusega võrdsed punktid, kuid viljandlannale andis eelise väiksem vigade arv.
«Kogu võistlusel oli võrdseid esitusi ja väga väikesi kaotusi üllatavalt palju. Iluvõimlemises ei tule seda ette eriti sageli,» teatas treener.

Samuti konkurendiga võrdse kogusumma, kuid puhtama esitusega tunnistati 2002. aastal sündinute B-grupis võitjaks Keliis Lillemets. Samas rühmas jõudis aasta vanemate konkurentsis teisena autasustatavate sekka Cathlyn Eirand.

Tugevama grupi vanemate juunioride pallikavaga kolmanda koha saanud Liisi Vister oli rõnga- ja kurikaharjutuses neljas ning lindikavas viies. «Liisi oli väga-väga tubli,» kiitis Kersti Peterson õpilast.

Petersoni selgitust mööda pole Liisi Vister viimased paar kuud jalavigastuse tõttu õieti treenida saanudki. «Enne finaali tegime kolm harjutuskorda ning muutsime kavasid, suunamaks koormust teisele jalale. See oli Liisil suurepärane võistlus,» kordas juhendaja ning lisas, et mõlemal puhul kaotas tema hoolealune kolmanda koha omanikule üpris napilt.

Tänavu kolmandat aastat järjest Viljandis peetud Lootuste karika finaalis oli Kersti Petersoni sõnul osalejate seas tunda närveerimist, mis väljendus väljakul vahendikaotusena. «See ei käi ainult meie, vaid kõigi osavõtjate kohta ning näitab, et iluvõimlejad peavad seda võistlust tähtsaks ja kaalukaks,» arutles ta.

Juhendaja jutu järgi viskas võistlusnärv vempe ka kodupubliku ees üles astunuile. Näiteks tõi ta tänavustel meistrivõistlustel pronksi teeninud ning mitmel turniiril kõrgeid kohti korjanud Liisbet Neeringu, Lisa-Batricia Karu ja samuti Grete-Liis Kändma, kelle vabakava oli suurepärane, kuid rõngaharjutus ebaõnnestus.

Petersoni sõnul on B-gruppi kuuluvate Viljandi esindajate üldine tase piisavalt kõrge. «Mõni oleks võimeline võistlema ka A-grupis. Proovime suvel täiustada vahenditehnikat ja õppida juurde uusi elemente, eks siis paista, võib-olla võistleb mõni neist tuleval hooajal juba A-grupis,» andis treener teada. Iluvõimlejatel seisab tema jutu järgi ees töine suvi.

Kohad

Viljandi spordikooli ja klubi Meetrum liikmete Lootuste karikavõistluste finaali kohad eri võistlusarvestustes
A-grupp
• Juuniorid: Liisi Vister 3. koht pallikavas, 4. koht rõnga- ja kurikaharjutuses ning 5. koht lindikavas.
• 2001. aastal sündinute klass: Johanna Christina Peterson 1. koht rõnga-, 4. palli- ja 7. kurikakavas; Maria Elisabeth Soonik 9. koht palli- ja 13. kurikakavas.
B-grupp
• 2003. aastal sündinud: 7. Carmen Victoria Vender.
• 2002. aastal sündinud: 1. Keliis Lillemets, 6. Grete-Liis Kändma, 9. Keiti Lass.
• 2001. aastal sündinud: 2. Cathlyn Eirand.
• 2000. aastal sündinud: 7. Liisbet Neering.
• 1999. aastal sündinud: 6. Lisa-Batricia Karu.
• Juuniorid: 10. Kerli Tamm.
Allikas: Eesti võimlemisliit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles