Ilmasõda tegi lõpu grandioossele inglise stiilis pargi unelmale

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1938. aastal valminud plaani järgi pidi Valuoja orgu rajatama Konstantin Pätsi nimeline puiestik. Sissepääs uhkesse inglise stiilis parki oleks jäänud tollase kõrgepinge transformaatori taha Vaksali tänava äärde ning Vaksali ja Leola tänava poolsesse nurka pidanuks tulema üks kolmest tiigist. See foto on tehtud Pauluse kiriku tornist 1957. aastal.
1938. aastal valminud plaani järgi pidi Valuoja orgu rajatama Konstantin Pätsi nimeline puiestik. Sissepääs uhkesse inglise stiilis parki oleks jäänud tollase kõrgepinge transformaatori taha Vaksali tänava äärde ning Vaksali ja Leola tänava poolsesse nurka pidanuks tulema üks kolmest tiigist. See foto on tehtud Pauluse kiriku tornist 1957. aastal. Foto: Viljandi muuseum

Valuoja oru tuleviku kohta on tehtud viimasel kümnel aastal ohtralt kõikvõimalikke plaane, aga neist ühtegi pole suudetud ellu viia. Kõige grandioossem oru korrastamise kava valmis siiski palju varem: mõni aasta enne Teist maailmasõda.

Toonase kavatsuse järgi oleks Valuoja orust pidanud saama sadat liiki puudega puiestik, millele taheti anda Konstantin Pätsi nimi. Sõda ja sellele järgnenud okupatsioon tõmbasid neile plaanidele küll kriipsu peale, ent ometi võib orus teadja pilguga ringi käies veel praegugi näha tolle kava mõningaid jälgi.

Copy
Tagasi üles