Algas pakendite tasuta minema vedamine

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cleanaway Lääne regiooni juhataja Jaan Viljas viibutas fotograafile näitamiseks nõuetekohaselt täidetud pakendikotti.
Cleanaway Lääne regiooni juhataja Jaan Viljas viibutas fotograafile näitamiseks nõuetekohaselt täidetud pakendikotti. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandlastelt esimese tiiru pakendikotte kogunud firma Cleanaway esindajate hinnangul algas pakendite tasuta äraandmine hästi, kuid ette tuli ka eksimusi.


Prügilat haldava aktsiaseltsi Cleanaway Lääne regioon tegi pakendite tasuta äraveos otsa lahti sel esmaspäeval ning uus ring ootab ees nelja nädala pärast.



Firma juhataja Jaan Viljas ja logistik Merle Rüütel kiitsid esimeste huviliste soovi sel moel pakendijäätmeist vabaneda, kuid nentisid, et mõni klient oli ka valesti talitanud.



«Pakendid tuleb panna ainult meilt saadava sajaliitrise kilekoti sisse, kuid mõnel juhul olid need esmalt kogutud poest ostetud läbipaistmatusse kilekotti ning pandud koos sellega äravedamiseks mõeldud kotti,» kirjeldas Viljas. «Sellisel juhul jätame kilekoti ära viimata, sest käsitleme seda olmejäätmetena.»



Ta selgitas, et töömehed teise kilekotti sisse ei näe ega saa veenduda, kas selles on pakendid või ka muud prahti.



Logistik rääkis, et mõni klient oli pakendikoti täitnud ajalehtedega ning selgi


juhul jääb praht viimata.



«Siinkohal jõuamegi teise probleemi juurde,» lausus ta. «Nimelt tohib kotti panna ainult puhtaid pakendeid. Kui mõni jogurtitops või mahlapakk pole päris tühi ning sellest välja voolanud vedelik on teised pakendid ja koti ära määrinud, jääb see minema viimata.»



Merle Rüütli sõnul tuleks jogurtite ning muu säärase püdela kraami pakendid puhtaks loputada, mahla- ja veepakendite puhul piisab, kui need korralikult tühjaks raputada.



«Soovitame pakenditel korgid maha võtta, sest siis ei jää sisu kopitama,» juhendas ta. «Mõistlik on pakendid ka kokku pressida — nõnda mahub neid kilekotti rohkem.»



Kui prügila töötajad avastavad hiljem pakendikotist muid jäätmeid või tühjendamata pakendeid, mis pole prügivedajale silma hakanud, esitab Cleanaway Viljase sõnul kliendile olmejäätmeveo arve, mis sajaliitrise koti puhul on 15 krooni pluss 70 krooni sortimistasu.



Arve ootab ka siis, kui pakendikotile järele tulnud auto peab ilma selleta lahkuma, sest kotist paistavad muud jäätmed, mida on sinna panna keelatud. Sel juhul tuleb tasuda tühisõiduarve 69 krooni.



Esimesel pakendikogumise ringil Cleanaway nõuetele mittevastavate kottide kohta tühisõiduarveid ei esita.



See, mida tohib pakendikilekotti koguda, on täpselt kirjas nii kilekotil kui lepingus, mille klient Cleanawayga sõlmib.



Jaan Viljase sõnul hõlmab loetelu suure osa pakendeid, välja arvatud klaas ja ohtlike ainete pakendid ning juba nimetatud määrdunud või tühjendamata pakid.



Merle Rüütel toonitas, et klient peab pakendikotile kirjutama oma lepingu numbri, soovitavalt veekindla markeriga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles