Pisike putukas kipub palju halba tegema

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi Vana-Apteegi juhataja Karin Jõgisoo näitab tervet hulka putukahammustuse leevendamiseks mõeldud salve ja spreisid.
Viljandi Vana-Apteegi juhataja Karin Jõgisoo näitab tervet hulka putukahammustuse leevendamiseks mõeldud salve ja spreisid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui mingi väike must putukas tublit aiaharijat ründab, nii et tuleb paar nädalat paistes näoga ringi käia, teeb see meele pahaks küll.

Millegipärast annavad just kevadised putukahammustused tugeva reaktsiooni. Öeldakse, et kevadel on putukad kõige mürgisemad.

Tuntud bioloog ja loodusfotograaf Urmas Tartes hakkas selle teooria peale naerma. Tema sõnul pole põhjus selles, et putukad on kevadel eriliselt mürgised — lihtsalt inimeste immuunsüsteem on talve jooksul uinunud. «Kui paar korda nõelata või hammustada saate, siis organism enam nii ägedalt ei reageeri.»

Lehmadega karjamaal puugid ei levi

Eriti soodsad on putukatele olnud viimased lumerohked talved, sest vastsed vajavad arenguks vett ja niiskust.

Seda, et puuke levib palju tänu sellele, et kulupõletamine on keelatud, Urmas Tartes ei kinnitanud, öeldes, et isegi kulupõletamise tippaegadel ei olnud sel moel puhastatud pindala kuigi suur.

«Puuk armastab olla kõrre otsas ja seal oma ohvreid varitseda,» rääkis ta. «Vanasti olid kõik taluümbrused puhtad, sest rohumaadel tehti heina ja seal karjatati loomi. Nüüd niidetakse küll majaõu ära, aga aia taga kasvab kõrge rohi.»

Palju looduses liikuv Tartes ütles, et tema peab põhiliseks kaitseks putukahammustuste vastu ikka rõivaid ja kui vaja, kasutab ka keemilist tõrjevahendit.

Mis puutub aga pisikesse õelasse musta putukasse, siis arvas teadlane, et tegemist on kihulasega. «Ta võib olla paari millimeetri pikkune, nii et palja silmaga teda õieti ei näegi, aga kohtumise tagajärjed võivad olla üsna kibedad,» ütles ta.

Viljandi Vana-Apteegi juhataja Karin Jõgisoo ladus letile terve hunniku pealemääritavaid vahendeid, mis peaksid putukahammustuse tagajärgi leevendama.

Sääsekupu leevendiks nimetatud Plix aitab tema sõnul ka teiste putukate ründe järel, samamoodi Autan Akut ja Eestis toodetav PAPS-20. Tuntud Bittneri palsamiga võib koguni kompressi teha ja see aitab tõhusalt.

«Sageli ei taha inimesed nahale mingit kemikaali määrida, aga Diffusili võib pihustada rõivastele ja nii putukad eemale peletada,» ütles Karin Jõgisoo.

Tema meelest peaks kodus olema igaks juhuks mõni allergiavastane vahend, näiteks Claritin, Zyrtec või Kestine. Neist enamikul on ka odavamad koopiavariandid.

Nahaarst Marge Tampere nimetas eelkõige tsinki sisaldavaid hoolduskreeme. «Neid on palju ja iga apteeker oskab sobivat soovitada, aga üks tuub peaks igaühel kodus olema. See kreem on nahale leebe ja aitab putukahammustuste korral, aga ka siis, kui nahk on palavaga näiteks  hauduma läinud,» soovitas arst.

Need, kes on allergiaga raskemini kimpus, on eriarsti järelevalve all ja saavad ravimeid osta retseptiga, mis annab ka hinnasoodustuse. Mõnel allergikul on kodus varuks ka süsterohi, mis mõjub tõhusalt ja kiiresti.

Mõnikord on vaja kiiret abi

Karin Jõgisoo rääkis juhtumist, kus inimene sattus muru niites herilasepesale. Ta läks kohe perearsti juurde ja talle tehti seal süst. «Kui kiiret abi ei saa, võib niisugune asi isegi eluohtlik olla.»

Kahjuks ei aita nimetatud rohud, kui inimene on kokku puutunud nakkust kandva puugiga. Kõige raskema haiguse, puukentsefaliidi eest kaitseb vaktsineerimine.

Karin Jõgisoo ütles, et eriti hoolega vaktsineeritakse lapsi. «On tore, et vanemad hoolivad ja muretsevad.»

Pikk suvi ja kohtumised putukatega on alles ees. Koduapteeki täiendades peaks ka sellele mõtlema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles