Kanal 2 ja TV3 ähvardavad vabalevist lahkuda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TNS Emori hinnangul on Eestis ligi 75 000 peret, kes vaatavad teleprogramme vabalevis.
TNS Emori hinnangul on Eestis ligi 75 000 peret, kes vaatavad teleprogramme vabalevis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Need, kes pärast digipööret oma vana analoogteleri moodsa digiboksiga varustatud aparaadi vastu vahetasid, võivad varsti taas pettuda. Eesti suurimad kommertskanalid Kanal 2 ja TV3 räägivad järjest valjemini sellest, et nende pilt kaob juba juulis vabalevist.

Ajalehe «Saarte Hääl» teatel nendib kultuuriminister Rein Lang majandus- ja kommunikatsiooniministrile Juhan Partsile saadetud kirjas, et Kanal 2 ja TV3 juhtide sõnul ei pea nad majanduslikel põhjustel enam otstarbekaks edastada programme vabalevis, teades, et elektroonilise side seaduse regulatsiooni tõttu ei ole neil võimalik saada elektroonilise side ettevõtjatelt taasedastamise eest tasu.

«Seetõttu plaanivad nad loobuda vabalevi tegevusloast ning edastada programme tingimusjuurdepääsu tegevusloa alusel. See tähendaks, et teleprogrammid on edaspidi kättesaadavad ainult kaabellevivõrkudes ja teistes tasulistes elektroonilise side teenustes,» selgitab Lang.

Kultuuriministeerium on ministri sõnul teinud probleemi lahendamiseks ettepanekuid ja arutanud seda küsimust tänavu 15. märtsil ka valitsuskabineti nõupidamisel.

«Lahenduste puudumine on tekitanud olukorra, et kaks Eesti suuremat teleprogrammi võivad juba lähikuudel loobuda vabalevist,» nendib Rein Lang. Selline muudatus põhjustab ministri kinnitust mööda avalikkuses laialdast pahameelt, sest neilt, kes on seni vaadanud populaarseid teleprogramme tasuta, võetakse see võimalus ära.

Kanal 2 juht Urmas Oru kirjutab eilses «Postimehes», et kui elektroonilise side seadusest ei kõrvaldata vastuolu, ei pruugi Kanal 2 ja TV3 olla alates juulist enam vabalevis nähtavad.

«[Elektroonilise side seaduse] üks paragrahv käsib vabalt levivaid telekanaleid kaabelvõrkudes tasuta edastada, teine paragrahv eeldab selleks poolte kokkulepet,» kirjutab Oru.

Vaidlus, kumb on tähtsam, kas kokkulepe või kohustus, ning kuidas peaks seadust tõlgendatama, on Oru sõnul kestnud aastaid.

Ebakindel olukord räägib tema hinnangul eelkõige telekanalite vastu: nood peaksid oma õiguse tagaajamiseks asuma kohtuteele. «Aga miks peaks keegi valima raskema lahenduse, kui siinsamas terendab lihtsam variant?» küsib ta. «Vabalevist väljumisega kaob vaidlus kohe, sest niinimetatud tingimusjuurdepääsuga kanalitel on seaduslik ja üheselt mõistetav õigus tasu küsida.»

Urmas Oru kinnitust mööda ei taha telekanalid enam olukorraga leppida, sest teleturul on aset leidnud muutused: nüüd konkureerivad seal reklaamirahade pärast ka kaabelvõrgus levivad telekanalid, kes saavad tasu kaablioperaatoritelt.

«Kuigi nende vaatajaskond võib olla tibatilluke, on nad Eestis majanduslikult edukamad kui kohalikud erakanalid, sest tasu muudkui tiksub,» kirjutab Urmas Oru.

Telekanali juhi sõnul ei vasta tõele väited, et Kanal 2 ja TV3 küsivad üüratut hinda ning see tähendab paketitasude hüppelist kasvu. «Tegelikult käib jutt sentidest,» kinnitab ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles