Tehnoloogia uueneb kiiresti

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaupmeeste kinnitust mööda vananevad kodumasinad ja olmeelektroonika moraalselt rutem kui nende füüsiline kest.

Euronicsi kaubamärki kasutava Sandmani Grupi turundusjuhi Kaili Nikkineni sõnul pole sülearvutite plaanitav kasutusiga kindlasti kõigest paar aastat. «Euronics müüb ainult kvaliteetseid tooteid ning kui jätta kõrvale moraalne vananemine, on arvuti mõeldud töötama isegi viis aastat ja kauem,» kinnitas ta.

Nikkineni jutu järgi on kõigil tooterühmadel mingi väike osa, mis nõuab garantiiremonti, kuid suurema osa probleeme on põhjustanud kasutaja seadmega hooletult ringi käies. «Tulenevalt tehnoloogilisest eripärast on loomulikult kuluvaid osi, näiteks akud, mille eluiga võib olla märksa lühem kui tootel endal,» lisas ta.

Uus on säästlikum

Teleritest müüb Euronics A-brändi telereid ning nende töökindluses pole Kaili Nikkineni jutu järgi põhjust kahelda. LCD-ekraaniga telerid jagunevad kaheks: LED-taustavalgustusega telerite elueaks pakutakse tema kinnitust mööda 100 000 tundi, CCFL-taustavalgustusega teleritele aga 60 000 tundi. «Samamoodi kui

A-brändi DVD-mängijad, jäävad LCD-telerid pigem jalgu uuele tehnoloogiale kui katki lähevad,» lisas Nikkinen.

A-brändi DVD-mängijate iga peaks tema arvates olema vähemalt viis aastat, kuid vahepeal peaks lugejat tolmust puhastama.

Nikkinen tõdes, et tehnika areng on väga kiire ning mõnda toodet ei pruugi tõesti olla otstarbekas teatud aja pärast remontida. «Uued lahendused ja mudelid on vahepeal kõvasti odavnenud või muutunud,» põhjendas ta.

Kõik sõltub tema kinnitust mööda eelkõige konkreetsest tootest.

Suurematel kodumasinatel, nagu pliidil ja külmikul on kasutusiga Nikkineni jutu järgi keskmiselt kümme aastat.

«Muidugi sõltub see seadme hooldusest, paigaldusest ja kasutamisest. Seade peab ehk vastu kauemgi, kuid aegub moraalselt,» täpsustas ta. Uuel tootel võib olla väiksem energia- või veetarbivus, külmikutel suurem külmapidavus, lisanduvad uued funktsioonid ja nii edasi. Uuemad pesumasinad kaaluvad ise pesu ning arvestavad selle järgi vee sissevõtu ja doseerivad pesuvahendi.

«Pole mõistlik kasutada vana külmikut, kui see tarbib aastas nii palju elektrit, et odavam on osta uus ja maksta elektri eest vähem,» lisas ta.

Iga oleneb kasutajast

Elisa suhtekorraldusjuhi Marika Raiski sõnul on tootjad määranud mobiiltelefonidele garantiiajaks kaks aastat, kuid õige hoolduse korral peavad need vastu märksa kauem. «Mobiiltelefoni iga oleneb ka sellest, kes on tootja, milline on mobiiltelefoni mudel ja mis hinnaklassi see jääb,» lisas Raiski.

Tema jutu järgi avalduvad tootjavead enamasti esimeste kuude jooksul, edaspidise eluea määrab suurel määral telefoni kasutamine.

Halvast kasutusest tulenevad kiire kulumine, põrutusest tekkinud mikropraod, niiskuse põhjustatud oksüdeerumine ning tolmu ja muu puru mikrokomponentidesse sattumine. «Need ja paljud teised tegurid lühendavad mobiiltelefoni eluiga kõvasti,» selgitas Raiski.

Ehkki tootjad valmistavad ka põrutus- ja veekindlaid mudeleid, ei talu enamik mobiiltelefone kukkumist ega vett. Nutitelefonidega tuleks ringi käia lausa nagu arvutitega.

Raiski sõnul tasub nutitelefonide puhul peale vee- ja kukkumiskahjustuste vältida puutetundliku ekraani kriipimist, sest ekraan on seadme tähtis osa. Ta soovitab kleepida sellele kaitsekile ja soetada telefonikoti või ümbrise.

Mobiiltelefoni eluiga annab pikendada ka akuga heaperemehelikult ringi käies. «Mõistlik on aku alati lõpuni täis laadida,» ütles Elisa suhtekorraldusjuht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles