Tom Sawyeri malevarühm

, Anttila tegevjuht, Viljandi kodanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tauno Tuula
Tauno Tuula Foto: Elmo Riig / Sakala

OLEN MALEVAS käinud ja mulle läks südamesse asjaolu, et Viljandis ei leia paljud raha teenida soovivad lapsed suvel tööd. Mõtlesin, et midagi tuleks selle muutmiseks teha, ja kui ühel hommikul tööle tulin, hakkas see «miski» mulle silma.

Nimelt on Viljandis nii erakinnistute kui linnale kuuluvate ümber tohutult palju inetuid aedasid. Järele mõeldes leidsin, et minulgi oleks vaja paarsada meetrit aeda üle värvida.

Et kõige tuntum aiavärvija on Tom Sawyer, tekkis mul idee organiseerida linnas Tom Sawyeri nimeline malevarühm, kes tegeleks peaasjalikult piirdeaedade värvimise ja pisiparandusega. Linn võiks palgata rühmapealiku, lapsed aga teeniksid oma taskuraha välja ise.

Aiavärvimine ei tohiks olla töö, mida alaealised teha ei või, ning kui rühma saaks mõned poisid ja tüdrukud, kelle vanus on üle 16 aasta, poleks minu meelest kuritegu ka käsisae ja akutrelli kasutamine.

Minu idee vettpidavus vajab alles kontrollimist. Ei ole teada, kui palju inimesed õpilastele aiaparandustöid pakkuda sooviksid. Arutelu algatamiseks ma siinkohal kirjutangi. Inimesed võiksid siinsamas kommentaariumis teada anda, kui neil sellist tööd pakkuda oleks.

Töö hind võiks olla selline, et annaks tegijale võimaluse teenida korralikku taskuraha, aga oleks väiksem, kui tuleks maksta sedasama tööd ehitusfirmalt tellides. Iseenesest mõista peaksid niisugust tööd tellida soovijad muretsema värvid, pintslid, värvirullid ja aiamaterjali ning tegema järelevalvet ja kvaliteedikontrolli.

Kui soovijaid on palju, saaks hulk lapsi terveks suveks tööd ning ühiselt planku värvides ei hakkaks neil igav.

Oletagem, et artikli tagasisidena tuleb ilmsiks piisav kogus tööd. Sellisel juhul saaks ka linnavalitsus seda teemat arutada ja kuulutada positiivse otsuse korral ametlikult välja teenuse tellimise. Kasu oleks silmatorkav: iga pintslitõmme on ju nähtav otse tänavalt.

Lootes, et ideest asja saab, kutsun Viljandi firmasid üles üritust toetama ja esitlema oma logo laste tööriietel. Kui idee tuule tiibadesse saab, siis igatahes Anttila logo võib neil rõivastel näha. Ühtlasi loodan, et mõni ettevõte või miks mitte Vana-Võidu kool on valmis andma planguvärvimise algõpet.

Poleks halb, kui esimestel päevadel läheksid vanemad lastega kaasa, et võsukestele suveks töövõtted kätte näidata. Tõsi küll, Tom sai hakkama väljaõppetagi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles