Välismaa uudised

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiina pahandab kohtumise pärast

Hiina nimetas eile Briti peaministri David Cameroni ja dalai-laama kohtumist hiina rahva solvamiseks.

Tiibeti vaimne juht kohtus Londonis eraviisiliselt Cameroniga ja võttis vastu Templetoni auhinna, millega kaasneb 1,1 miljonit naela (1,4 miljonit eurot).

«See on tõsine sekkumine Hiina siseasjadesse ja hiina rahva solvamine, mis kahjustab Hiina ning Ühendkuningriigi suhteid,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Hong Lei. Ta lisas, et Peking esitas ametliku protesti.

Suurbritannia teatas Hiina kriitikat tõrjudes, et peaminister David Cameronil on vabadus kohtuda, kellega soovib, ka dalai-laamaga.

Briti valitsuse pressiesindaja ütles AFP-le: «Me ei taha, et dalai-laama visiit rikuks meie suhteid Hiinaga. Dalai-laama reisib kogu maailmas. Ta on külastanud Ühendkuningriiki korduvalt ja kohtunud ka eelmiste peaministritega.»

Dalai-laama esmaspäevast kohtumist Cameroni ja asepeaminister Nick Cleggiga nimetati eraviisiliseks ja see ei toimunud peaministri ametiresidentsis Downing Streetil.
 

Ajakirjanikku süüdistatakse häkkimises

Rupert Murdochi meedia­impeeriumi kuulunud kõmulehe «News of the World» endist peatoimetajat Rebekah Brooksi süüdistati telefonihäkkimises ja sellest tulenevalt õigusemõistmise takistamises, teatasid Briti prokurörid eile.

«Jõudsin otsusele, et meil on piisavalt asitõendeid,» ütles prokuratuuri õigusnõunik Alison Levitt.

Süüdistuse said ka Brooksi abikaasa Charlie, sekretär ja mitu Murdochi meediaimpeeriumi kuulunud News Internationali töötajat.

Kõrgeim karistus õigusemõistmise takistamise eest on eluaegne vangistus.

Süüdistus ei tule löögina ainult Murdochile, vaid ka peaminister David Cameronile, kes on Brooksi ja tema abikaasa hea sõber.

Politseil on käsil juurdlus, mis puudutab ajakirjanikke ja erainvestoreid, keda kahtlustatakse sihikule võetud inimeste telefonide pealtkuulamises. Juurdlus sai alguse kõmulehe «News of the World» skandaalist, mille tõttu Murdoch lehe möödunud aasta juulis sulges.

Brooks võeti esimest korda vahi alla möödunud aastal. Ta peeti kinni kolm päeva pärast seda, kui oli lahkunud kõmulehte väljaandnud News Internationali juhi kohalt.
Juurdlust toimetab üle 160 inimese ja vahistatud on ligi 50 kahtlusalust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles