Sisustuskaubamaja asus istikuäridega konkureerima

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Räpina aianduskoolis õppiv Diana Hendrik saab äsja avatud taimehoovis oma teadmisi ära kasutada.
Räpina aianduskoolis õppiv Diana Hendrik saab äsja avatud taimehoovis oma teadmisi ära kasutada. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Aiandussektor on hakanud masust toibuma ning aiakaupade ja taimede müük sammub taas jõudsalt ülesmäge. See meelitab turule uusi tegijaid.

Neli aastat Viljandis Tallinna maantee väljasõidul tegutsenud sisustuskaubamaja ehituspood Decora keeras sel kevadel oma ajaloos uue lehekülje ning asus huvilistele pakkuma kodumaiste viljapuude ja marjapõõsaste istikuid ning iluaia tarbeks mõeldud taimi, sealhulgas suvelilli.

«Tartu ja Võru avasid juba mullu aiaosakonna ning sellest aastast on istikud kõikides Decora poodides,» ütleb aktsiaseltsi Viljandi Decora kaupluse juhataja asetäitja Anneli Lenk. Tema jutu järgi tahavad nad rahvast meelitada soodsate hindade ja kvaliteetse kaubaga.

Istikud pärinevad Tartu riigimetsa majandamise keskusest ning Juhani ja Räpina puukoolist, lilletaimed Tartu firmast Leviisia. «Esialgu on kõige minevam kaup olnud võõrasemad, aiavõrk ja aiapostid,» tõdeb Lenk.

Aprillist septembri lõpuni kestvaks suvehooajaks on kauplusse värvatud kolm näitsikut, kes kõik on saanud aiandushariduse Räpinas.

Noorim, Diana Hendrik tudeerib praegu Räpinas maastikuehitust, varem on talle samast koolist antud keskkonnakaitsja diplom. Tema sõnutsi on Viljandis erialast rakendust leida raske ning aiaosakonna müüja töö pakub võimaluse omandatud teadmisi rakendada. Peale tema on Decora aiahoovis ametis Ülle Mürksepp ja Siiri Läne-Lindma.

Valikuvõimalus suureneb

Vanad olijad uue istikumüüja tulekut ei pelga. «Ma ei usu, et Decora aiahoov eriti meie või Bauhofi müüki mõjutab. Et mõju oleks tuntav, peaks Viljandisse tulema Hortese või Hansaplanti aiakeskus,» leiab Margus London, osaühingu Floreas Viljandi omanik.

«Selliste ketipoodide juurde kuuluvad tänapäeval aianurgad. Neil on kindlad kaubaartiklid, mida nad üritavad suurel arvul müüa. Meid see ei sega, sest püüame oma Musta tee aiandis hoida ilupuude ja -põõsaste ning lillede valiku hästi suure,» ütleb ta.

«Decora taimehoovi istikud tulevad tuntud Eesti kasvatajatelt, seega on kaup aus,» arvab Viljandimaa suurim istikukasvataja, Seedri puukooli omanik Elmar Zimmer.

Ka Viljandi Bauhofi kaupluse juhataja Karin Leppik ei näe uues tulijas ohtu. «Meil on Decora taimehoovi avamise üle hea meel, sest viljandlastel on nüüd suurem valikuvõimalus,» ütleb ta.

Äsja avatud Decora aiaosakond ei suuda esialgu võistelda Viljandi Bauhofi aiapoole kaubavaliku ja sortide mitmekesisusega. Bauhof müüb aiatarvikuid aasta ringi, iseäranis rikkalik on valik kevaditi, mil avatud on istikuaed.

Praegu võib Bauhofis silmata õuetomati- ja õuepaprikaistikuid, popid müügiartiklid on ka kottidesse pakitud seemnekartulid, maitsetaimed ning rooside, viljapuude ja marjapõõsaste istikud.  

Aia arvelt ei koonerdata

Bauhofi aiaosakond tegutseb juba üheksandat aastat ning müük on läinud masuaastatest hoolimata aina ülesmäge. «Aiaga seonduvat ostetakse palju, tundub, et selle pealt kokku ei hoita,» nendib müüja Svetlana Pitsenko.

Bauhofist saab aiahuviline kätte kõik, mida soovib, alustades seemnetest, väetistest ja kahjuritõrjevahenditest ning lõpetades aiakäru, labida ja rehaga. Bauhofis tehakse sageli müügikampaaniaid. Näiteks emadepäevaks pakuti suures valikus roosiistikuid, potililli ja maasikaampleid.

«Üritame tabada uusi trende,» räägib Pitsenko. Tema jutu järgi impordivad nad uusi huvitavaid asju ka Lääne-Euroopast. Näiteks pakutakse ostjaile oliivi- ja sidrunipuid.

Bauhofis selgitatakse, milliseid tingimusi läänest toodud istikud nõuavad. Aednikel on uusi asju katsetada põnev, liiati saab paljusid taimi kasvatada kasvuhoones ja toas. Viljandi poes on mitu müüjat olnud ametis juba aastaid ning pälvinud oma asjatundlikkusega ostjate usalduse.

Rääkides Musta tee aiandi läbimüügist, ütleb Margus London, et mullune aasta oli tunamullusest viiendiku võrra parem. «Tänavuse kokkuvõtte teeme jaanipäeva paiku. Loodame sellest aastast veel suuremat edu, sest müügiplats on rahvast pidevalt täis,» rõõmustab ta.

ARVAMUS

HILLAR NASSAR,
Päidre puukooli omanik

Decora taimehoovi istikud on hea kvaliteedi ja soodsa hinnaga.
Eriti teretulnud on see, et pakutakse üksnes kodumaist istikukraami, mis Eesti kliimas hästi edeneb. Lääne-Euroopast toodu kipub krõbedama talvega hukkuma või kahjustuma.
Ühtlasi antakse kodumaist eelistades tööd siinsetele istikukasvatajatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles