Lenin varjas aastaid noort mõisnikku

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendilt sai autasu ka Õisu mõisa taastamise eestvedaja Paavo Lampinen
Presidendilt sai autasu ka Õisu mõisa taastamise eestvedaja Paavo Lampinen Foto: Elmo Riig / Sakala

Aastakümneid Õisu toiduainetööstuse kooli seinal rippunud suure kommunistliku juhi Vladimir Iljitš Lenini portree taga oli peidus maal, millel oli kujutatud mõisaomanike von Siversite väikest järeltulijat.


Okupatsiooniajal peetud lugematutel pioneeri- ja komsomolikoondustel ning Nõukogude Liiduga seotud tähtpäevadel ei osanud Leninile saluteerijad hingeski aimata, et töörahva juhi sihikindla pilguga paraadportree taga on peidus rohekas kuuekeses mõisnikulaps, roosa lilleõis näpus.



Maal pääses tänu hinnalisele raamile. Arvatavasti kasutas kunagi mõisas remonti teinud töömees lihtsalt sülle kukkunud juhust ja võttis ilusa kullakarvalise raamiga Lenini portree endaga kaasa.



«Küllap soovis kõrvaletoimetaja raami pealt natuke raha teenida,» arvas mõisaspetsialist Urmas Tuuleveski. «Lenini portree viskas ta muidugi kohe minema ja avastas siis, et ohhoo kui tore — selle all on veel üks pilt!»



Õisu mõisa kaminasaali jõudis maal tagasi samuti tänu pimedale juhusele. Selle oli ostnud üks ettevõtja.



«Eks ta vaadanud ostes: «Ilus poiss, panen ta õige seina peale!»» jutustas Urmas Tuuleveski. «Kui ta aga hiljuti oma kodu interjööri muutis, otsustas ta selle pildi Õisu mõisale loovutada.»



Üsna vähe tuntud kunstniku Oskar Mägi XX sajandi algul maalitud tööl on kujutatud ühte Siversite perekonna last. Nimelt oli sajandi eest noortel kunstnikel kombeks käia mõisates raha eest maalimas. Kes konkreetselt maalil on, pole teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles