Kõpus hävis kuur plahvatuste saatel

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reedel rassisid päästjad Kõpus ligi kuus tundi, kustutades kõrvalhoonet, mis oli täis ohtlikku ja kiiresti süttivat kraami. Kustutustööde ajal plahvatas kaks gaasiballooni.

Päästjad said Kõppu väljakutse reedel kell 13.33. Kui nad sündmuskohale jõudsid, põles palkidest kõrvalhoone mõõtmetega 8 korda 25 meetrit lahtise leegiga. Katuse pigitamisest alguse saanud tulekahju kustutamise muutis väga keeruliseks see, et hoones olid eri suurusega kütusemahutid, gaasi- ja hapnikuballoonid ning ohtralt saematerjali.

Kaks plahvatust muutsid päästjate senise töö kasutuks ja leegid paisusid taas. Ülejäänud mahuteid suutsid tuletõrjujad nii palju jahutada, et need jäid terveks. Hoones olev sae­materjal veeti metsaveo­traktoriga laiali.

Päästjad keskendusid sellele, et ära hoida leekide levimine vahetus läheduses asuvale elumajale. Kõrvalhoone hävis põlengus täielikult.

Viljandi päästeosakonna juhi Jüri Sooviku sõnul oli päästjatel seda põlengut kustutada äärmiselt keeruline. «Eks see ole maal tavaline, et palju asju kogutakse ühte kuuri kokku, sest neid võib tulevikus vaja minna,» nentis Soovik. «Nüüd aga juhtus, et kuur süttis ja seda materjali oli väga keeruline kustutada.»

Sooviku sõnul osutusid eriti ohtlikuks põlevas kuuris seisvad gaasiballoonid.

«Kuumusega gaasid paisusid ja lõid balloonid lõhki. Tekkis suur leek, mis muutis varasema kustutamise tühjaks tööks,» selgitas ta. «Oht oli ka päästjatele, sest balloonid võisid lõhkedes hoonest välja lennata.» Seekord keegi viga ei saanud.

Tulekahju põhjusena tuvastasid menetlusinspektorid tulega hooletu ümberkäimise hoone katuse parandamisel. Ühest katuseavast oli hakanud vihmavett läbi tulema ning omanik otsustas augu pigiga kinni panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles