Põllumajandusministeerium kolib sihtasutuse Viljandisse

Hans Väre
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maaelu edendamise sihtasutuse (MES) nõukogu otsustas eile, et järgmise aasta jooksul kolitakse asutuse peakontor Tallinnast Viljandisse.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seedri ettepanek asukohta vahetada langes viljakale pinnasele: kõik 15 nõukogu liiget, kelle hulgas on kaks viljandimaalast, toetasid kontori pealinnast väljaviimist.

Ministri kinnitusel oli sihtkoha kandidaate teisigi, näiteks Põltsamaa, kuid lõpuks jäi Viljandi peale. Üks põhjusi oli tõik, et põllumajandusministeeriumil juba on Viljandis mitme allasutuse kohalikke osakondi koondav maja ja sinna mahub inimesi juurde. Pole siiski veel päris kindel, et võlakohustuste tagamise, laenude ja toetuste andmise ning maaelu maine kujundamisega tegelev MES just Vabaduse plats 4 asuvasse hoonesse tuuakse, sest täpse kolimisplaani peab välja mõtlema juulis ametisse asuv uus juhatus.

Seedri sõnul tehtigi pealinnast lahkumise otsus just nüüd seetõttu, et vana juhatuse volitused lõpevad ja uuteks juhtideks kandideerivad inimesed teavad algusest peale Viljandisse asumisega arvestada.

Siin hakkavad tööle kõik kümme MES-i Tallinna kontori töötajat, kuus Tartu osakonna inimest jäävad praegusesse paika.

Ministri ütlemist mööda on igal Tallinna töötajal valida, kas kolida Viljandisse, otsida uus töö või hakata Tallinnast siia sõitma.

«Mina käin juba kümme aastat Viljandist Tallinna tööle. Miks ei võiks seda ka vastupidi teha?» küsis ta.

Seeder pidas loogiliseks, et maaelu edendamisega tegelev sihtasutus asub väljaspool pealinna, ja leidis, et suuremale osale põllumajandustootjatest on Viljandisse märksa lühem maa. Suurimat kasu nägi ta muudatuses aga regionaalpoliitilisest aspektist.

«Viies töökohad maakondadesse, mitmekesistame kohalikku tööjõuturgu ning loome noortele ja haritud inimestele eeldused jääda elama maapiirkonda,» selgitas ta.

Minister lisas, et mõju ei piirdu ainult konkreetsete ametnike maksurahaga. «Nendega tulevad kaasa pereliikmed, asutus ostab kohalikelt ettevõtetelt teenuseid ja Viljandisse sõitvad kliendid söövad siin lõunat.»

Seeder kutsus teisigi ministeeriume ja ametiasutusi tooma allasutuste töökohti väiksematesse maakonnakeskustesse.

«Mida kauem me viivitame, seda nõrgemaks maakonnakeskused jäävad,» ütles Seeder. «Riigi asi on anda signaal, et kõik piirkonnad on olulised ning neid pole unustatud ja maha jäetud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles