Juhtkiri: Iseenda mängumaa

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiljuti edastatud uudis teatas, et eestlased on kõige uskmatum rahvas maailmas. Nimelt näitasid rahvusvahelise uuringu tulemused, et Eestis peab religiooni endale tähtsaks vaid 14 protsenti elanikest.


Eestile järgnenud Rootsis oli see näitaja 17, Taanis 18, Norras 20 ja Tšehhis 21. Samal ajal pidasid Egiptuses, Bangladeshis ja Sri Lankal kirikut endale oluliseks peaaegu kõik vastanud.



On hea, et Eesti sarnaneb selle tunnuse poolest kõige enam meie naabruses asuvate rikaste ja rahumeelsete Skandinaavia maadega. Tahtmata riivata kellegi õigust otsustada vabalt oma tõekspidamiste üle, tuleb ajaloolise kogemuse põhjal märkida, et religiooni või mõnda muud ideoloogiat pimesi kõigest muust ettepoole asetavatel ühiskondadel on väiksemad väljavaated saavutada stabiilsus ja kiire areng ning nad on konfliktialtimad.



«Sakala» ei arva, et lasteaedade ja koolide koostöö kogudustega peaks olema juba eos täiesti välistatud. Miks mitte viia poisse ja tüdrukuid vaatama seal ette valmistatud etendusi, kui nende sisu tähtsustab headust, sallivust ning teineteisest lugupidamist ega tegele ajuloputusega? Pealegi antakse pühakodades sageli ilusaid kontserte, mis võivad lastele toredaid elamusi pakkuda. Kõiges ei pea nägema püüet inimestest varakult usklikke lambukesi voolida, kuid tähelepanelik tasub ikkagi olla.



On väga tähtis, et vanemad teaksid, kus nende lapsed kasvatajate eestvõttel käivad ning mis laadi infot saavad. Alates hetkest, mil lapsed oskavad religiooni puudutavaid küsimusi esitada, ei tohiks neile vastamata jätta. Seejuures võiks aga esmaseks printsiibiks pidada tasakaalustatust ja mitmekülgsust, kujutamata ühte usutunnistust teistest paremana.



Kellelgi, ka mitte lapsevanematel ei tohiks olla õigust lapsele usulisi veendumusi peale suruda. Suhe jumalaga võiks jääda siiski igaühe isiklikuks küsimuseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles