Linnapea palub monopolidel hindu langetada

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi linnapea Kalle Jents
Viljandi linnapea Kalle Jents Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi linnapea pöördus mitme monopoolse ettevõtte poole ettepanekuga alandada praegu kehtivaid hindu, et aidata elanikel majanduslanguse tingimustes paremini hakkama saada.


Lisaks soovitab linnapea Kalle Jents jätkata viljandlastel senist tarbimist ning kutsub üles soetama uut elamispinda, tegema remonti ning ostma kodumasinaid ja rõivaid.

Linnapea Kalle Jentsi pöördumine

Jätkuv majanduslangus on meid kõiki viinud olukorrani, kus paratamatult tuleb igal tasandil toime tulla oluliselt säästlikumalt, kui see oli võimalik veel üsna lähiminevikus. Kulusid kärbitakse nii riigi kui omavalitsuste poolt, aga samuti eraettevõtetes ja enamiku tavainimeste pere-eelarvetes.

On selge, et kui tulusid pole, ei ole võimalik teha ka kulutusi. Palju on viimasel ajal räägitud solidaarsusest, et raskest olukorrast on võimalik välja tulla vaid siis, kui tõepoolest pingutavad püksirühma kõik, sõltumata omandivormist, kuuluvusest või alluvusest. Nähes täiendavaid võimalusi kõigeks selleks, mis nii Viljandis kui Eestis tervikuna olukorra lahendamiseks on ette võetud, pöördun avalikult:

1) Eesti Vabariigi majandusministeeriumi poole ettepanekuga vaadata kiiresti ümber oma valitsemisalas oleva konkurentsiameti sooja- ja elektrienergia tootmise hindade kinnitamise põhimõtted selleks, et alandada sooja ja elektri hinda kogu Eestis;

2) aktsiaseltsi Viljandi Veevärk nõukogu poole ettepanekuga odavdada vee ja kanalisatsiooni hinda 2008. aasta tasemele;

3) aktsiaseltsi Esro nõukogu poole ettepanekuga leida võimalusi ühepoolselt soojusenergia hinna kiireks alandamiseks Viljandis;

4) aktsiaseltsi Eesti Energia nõukogu poole ettepanekuga leida võimalusi ühepoolselt elektrienergia hinna kiireks alandamiseks Eestis;

5) kõigi viljandlaste poole, kutsudes neid linnakodanikke, kellel on töökohad säilinud, jätkama igapäevaeluks vajalikku normaalset tarbimist. Kahtlemata on rasketel aegadel arukas säästa ja koguda reserve, aga kindlasti ei ole täna tark tegu sattuda paanikasse ja loobuda oma realistlikest tarbimisvajadustest.

Et hinnad on langenud igas elusfääris alla kriitilise piiri, on just nüüd arukas soetada plaanitud kinnisvara, teha korteris remont, osta soovitud kodumasin või rõivaese nii endale kui lastele järgmiseks kooliaastaks. Kui me tarbime kas või mõõdukalt oma linna ja teiste eestimaiste ettevõtjate teenuseid, aitame neil üle elada raskeid aegu, säilitades nii kaasinimeste ja iseenda töökohad. Nii ei jää laekumata maksud, mis kindlustavad riigi ja omavalitsuste normaalset funktsioneerimist.

Kõigile arukat meelt ja kainet mõistust soovides
Kalle Jents

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles