Andres Rõigas: Kärpekava kuulutab väikestele hukku

Andres Rõigas
, Viljandimaa omava­litsuste liidu esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Rõigas
Andres Rõigas Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

VALITSUSE PLAAN vähendada omavalitsuste tulubaasi üksikisiku tulumaksu osas 11,4 protsendipunktini ja tasandusfondi 300 miljoni krooni võrra on ebaproportsionaalne ja ebaõiglane Eesti eri regioonide suhtes.


Viljandimaa omavalitsuste liit pooldab riigi juhtide kava viia vajalikud kärped ellu võimalikult võrdselt, püüdes säilitada riigi ja omavalitsuste peamiste funktsioonide täitmist. Kärpekava praeguses redaktsioonis elluviimine viib aga kriitilise piirini paljude omavalitsuste võime avalikke teenuseid pakkuda ja projekte kaasrahastada.



ARVUTUSED, mis on tehtud rahandusministeeriumi kodulehelt saadud andmete põhjal, näitavad, et plaani kohaselt väheneb maakondade tulubaas (arvestades tulumaksust ja tasandusfondist laekuvat osa) omavalitsuseti väga erinevalt, 3,5 kuni 10 protsenti.



Teeme ettepaneku kärpekava valemit muuta, et säilitada avaliku võimu teostamise võime kõikides maakondades. Ettepanek vähendada tasandusfondi 100 miljoni krooni võrra ja üksikisiku tulumaksu 11,2 protsendipunktini jagab raskete aegade üleelamise vastutuse kõigi regioonide vahel proportsionaalselt.



Sellisel juhul väheneksid tulubaasid keskmiselt 5-6 protsendi ulatuses kõikides regioonides.



LOODAME, ET valitsuskabinet eesotsas peaminister Andrus Ansipiga võtab enne negatiivse eelarve kinnitamist meie ettepanekut kuulda. Arvestades olukorra erakorralisust, soovime valitsuse põhjendatud vastust meie pöördumisele.



Kutsume kõiki Eesti omavalitsusi olema omavahel solidaarsed ja toetama Viljandimaa omavalitsuste liidu ettepanekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles