Linlane äratas raekoja kella

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast uurimist leiti raekoja kellatornist katkine juhe. Kui see ära parandati, hakkas kell taas lööma.
Pärast uurimist leiti raekoja kellatornist katkine juhe. Kui see ära parandati, hakkas kell taas lööma. Foto: Elmo Riig / Sakala

Saagu vaikus — ja vaikus sai! Ainult keegi ei tea, kui kaua vaikus valitses ning miks nõnda juhtus.

Märtsi lõpul mõtles Viljandis Männimäel elav ja kesklinnas töötav mees, et hakkaks pärast talve taas järveäärset teed pidi tööl käima. Ühel hommikul adus ta Trepimäest üles astudes, et miskit on juba mõnda aega teisiti. Oligi: raekoja kell ei löönud!

Põgus kontrollpilk näitas, et kella sihverplaadil teevad seierid oma tööd edasi ning aeg pole Viljandis peatunud. Aga miks on vaibunud täis- ja pooltunnil kõlavad märguanded?

«Ei ole kuulnud jah, raske öelda, miks...» tunnistas linnavalitsuse majandusameti juht Reevo Maidla järelepärimise peale. «Ehk abilinnapea Rein Triisa valdab informatsiooni paremini — mina olen teises majas.»

Rein Triisa ei hakanud hoobilt niisama oletama: «Ahsoo... Ei tea. Uurime!»

«Sakala» kirjatsura tegi abilinnapeale kõne esmaspäeval ja juba samal õhtul hakkas kell taas lööma.

Järgmisel hommikul selgitas Triisa, et kellatornis oli üks juhe katki läinud, aga kuidas see juhtus, ta öelda ei osanud. Hiired või rotid, kes suutvat ju lausa kapsarauagi ära viia, tema kinnitusel selle teo taga pole.

Seda, mitu nädalat või kuud oli raekell vaikinud, pole abilinnapea sõnul võimalik enam öelda. «Kui majas oled, siis kellalööke kuule,» selgitas Triisa.

Tema ütlust mööda tuli siiski välja, et mõni linnavalitsuse töötaja oli vaikinud kellast teadnud, aga info ei liikunud nii nagu vaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles