Arvustus: Naudisklemine kikivarvul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalmar Vabarna
Jalmar Vabarna Foto: Elmo Riig / Sakala

Ülehomme saab Viljandis kuulda ja näha Soome bändi Tsuumi Sound System, kes meisterlikult segab kohalikku folkmuusikat Euroopast pärit folgi, akustilise džässi, tango, samba ja Balkani muusikaga.

Tsuumi Sound System asutati 1990. aastate lõpul ja kuulus algul kokku Tsuumi Dance Companyga, kellega koos esines 2007. aastal Eurovisioni laulufestivalil. Nüüd tuuritab bänd omaette ja on maailma festivalidel alati oodatud külaline. Muu hulgas esines ta 2010. aastal Viljandi pärimusmuusika festivalil ning oli toonases programmis üks publiku lemmikuid.

Mina puutusin ansambliga Tsuumi Sound System esimest korda kokku just siis. Arutasime sõprade ringis, milliseid kontserte peaks kindlasti kuulama minema. Toona ei olnud ma sellest kooslusest veel midagi kuulnud, kuid üks mu tuttav läks elevile, saades teada, et see Viljandis esineb.

Ilmselgelt oli ta kursis, kellega on tegu, ja tema emotsioon äratas minuski enneolematu ärevuse: mõistsin, et sellele kontserdile ma lähen. Osalesin festivalil mitme ansambliga ning minu ajagraafik oli üsna tihe, kuid õnneks oli programm seatud just nõnda, et sain osa Tsuumi Sound Systemi esimesest kontserdist, mille ta andis Kaevumäe laval.

Seadsin sammud aegsasti sinna ja võtsin kohe hakatuseks sisse seisukoha, sest olin saanud sõbralt aimu, et istumise kontsert see ei ole. Ma polnud kuulanud enne ühtegi helinäidet — valmistusin muusikaliseks orgasmiks.

Mu esimene mõte oli: ma tahan selles ansamblis mängida, tahan sellist muusikat teha, ma tahan, ma tahan, ma tahan... Kui muusikul tekib niisugune emotsioon, tähendab see, et bänd on midagi enamat kui lihtsalt hea.

Kirg suure koosseisu vastu on mul alati olnud, aga Tsuumi Sound System on suur bänd, kes kasutab oma instrumentaariumi vapustavalt arukalt ja ökonoomselt — nõnda, et hetkekski ei teki tunnet, nagu oleks seda kõike liiga palju.

Sada protsenti instrumentaalne kava on värvikas: ansambli liikmed rokivad, kui on aeg rokkida, suhtuvad rütmidega varieerimisse äärmuslikult ja hoiavad sageli publikut viimse piirini ohjes, et ajada kõik naudisklejad õigel hetkel kikivarvule.

Neil on võime saavutada kuulajatega sünergia ja luua väga emotsionaalne õhkkond. Vankumatu trumm, ekspressiivne bass, värviv klaver ja bändi vundament rokkiv kitarr annavad eesliinile, kus domineerivad kõik neli muusikut — kaks viiulit, nuppakordion ja saksofon — vabaduse kujundada ansambli meloodiline keskkond.  

Tsuumi Sound System on kogemus, hea kogemus, lausa väga hea kogemus. Et puhkus on praegu sama defitsiitne kui Tsuumi Sound System Viljandis, soovitan seada need kaks oletatavale kaalule. Väidan, et pärast kontserti näete, et nende vahel valitseb tasakaal: Tsuumi Sound System ongi puhkus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles