Käsi haaras kirve, pilk pildi järele

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Teeme ära!» Viljandimaa koordinaator Helen Visnapuu tõdes, et heitlikust ilmast hoolimata õnnestus talgupäev Viljandimaal väga hästi ja sellega võib rahule jääda.

Viljandimaal registreeriti tema andmetel 58 talgukohta ja tööd tegi 1092 inimest. «Kui võrrelda näiteks Valgamaa 49 või Põlvamaa 40 talgukohaga, oleme igati tublid,» sõnas ta.

Talgukohti jagus igasse maakonna nurka. Kõige enam tehti heakorratöid ja koristati prahti. Samuti oli palju küla- ja haljastustalguid ning mälestiste ja terviseradade puhastamist. Kuigi tänavu keskenduti maailmakoristusele, peeti siin-seal ka mõttetalguid.

Talgute registreerimine «Teeme ära!» kodulehel algas 15. märtsil. Kogu Eestis anti teada 1220 talgukohast 30 387 osavõtjaga. Eelmise aasta tulemus tänavu ületati, sest mullu korraldati Eestis 969 talgut, millel osales 26 001 inimest.

Laupäevaga ei saanud talgud siiski otsa, sest eilse päeva jooksul kestis talgupiltide kogumise aktsioon ning 15. maini leiavad aset üle-eestilised digitalgud, millel osalevad muuseumid, raamatukogud ja arhiivid.

Korraldajate sõnul lisatakse Facebooki digitalgute lehele tuvastamata kohti kujutavaid pilte Eesti mäluasutuste kogudest. Kasutajate ülesanne on anda pilte kommenteerides võimalikult täpset ja adekvaatset teavet kujutatud paigast. Selle kohta võib andmeid otsida kohalikest koduloolistest kogudest, küsida vanematelt inimestelt või teha kohapeal vaatlusi.

Digitalgute toimkonna liige ning Viljandi- ja Pärnumaa digitalgute juht Margit Meltsas kutsus inimesi oma äratundmise tunnet ja oletusi jagama ning vanadelt fotodelt detaile ja vihjeid otsima. «Kindlasti tuleks kirjutada oma arvamus ka siis, kui keegi on seda juba pakkunud — see suurendab info kaalu,» lausus ta.

Samuti on Meltsase sõnul väga oodatud fotod koos kommentaaridega tuvastatud kohtadest tänapäeval.

Talgujuhi jutu järgi on liitunud juba 400 osalejat. «Meie soovitus on, et pered osaleksid digitalgutel ühiselt nagu vanasti, lapselapsed ja vanavanemad koos, vaatamas vanu fotosid ning kuulamas ja rääkimas lugusid. Nii saavad kõik digitalgutel osaleda ja lisaväärtuseks on pärandi jagamine.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles