Repliik: Muna õpetab kana

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Tea Raidsalu
Tea Raidsalu Foto: Elmo Riig / Sakala

Mida öelda väikesele küsijale, kes tunneb siirast huvi, mispärast ei pane emme jalgrattaga sõitma minnes kiivrit pähe, miks ei klõpsa issi autos kinni turvavööd ja mis põhjusel vudib vanaema üle sõidutee kohas, kus ei ole vöötrada? Pisikese ilmakodaniku võib ajada suurde segadusse, miks teevad suured teisiti, kui tema lasteaias ometi õppis, et kiiver peab olema peas ja turvavöö kinni ning üle tee aitab sõber sebra.

Ega ta oma küsimustele mõistlikku vastust saagi. «Mina olen juba suur ja tean paremini!» ei vii kuhugi. Lasteaias õpitu pole ninatarkus ja muna võib mõnel puhul kana õpetada küll. Korralekutsumine mõjub vanematele värskendavalt ja paneb neid ehk mõtlema, kellelt teiselt see hukkaläinud noorus eeskuju saanud on kui mitte nendelt.

Täna tähistab Eesti maanteemuuseum Põlvamaal ohutu liiklemise päeva. Kummatigi ei peaks seda pidama kord aastas kampaania korras: ohutult on vaja liigelda iga päev.

Tagasi üles