Võidukas essee viib neiu Brüsselisse

, Viljandi maagümnaasiumi XI klassi õpilane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esseevõistluse võitjaks tulnud Emily Ruus (paremal) ning paremate hulka jõudnud Taaniel Tambet (keskel) ja Hanna Ental koos klassikaaslastega.
Esseevõistluse võitjaks tulnud Emily Ruus (paremal) ning paremate hulka jõudnud Taaniel Tambet (keskel) ja Hanna Ental koos klassikaaslastega. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kolm Viljandi maa­gümnaasiumi kümnenda klassi õpilast jõudsid Euroopa Parlamendi infobüroo korraldatud esseevõistlusel paremate hulka ning üks neist pälvis peaauhinna.

2009. aastast korraldab Euroopa Parlamendi infobüroo koostöös Tunne Kelami bürooga koolinoorte esseekonkurssi.

Tänavu olid fookuses kodaniku- ja poliitilised õigused ning teemaks «Poeet ei pruugi olla Sa, kuid kodanik pead olema...» (Nikolai Nekrassov, eluaastad 1821—1878).

Esseesid sai võistlema saata 15. märtsist 16. aprillini. Töödest valiti välja 15 paremat, mille autorid kutsuti 16. aprillil Tallinna lõplike tulemuste väljakuulutamisele.
Neljandat korda korraldatud võistlusele laekus 46 esseed, neist 33 eesti ja 13 vene keeles.

Viljandist saadeti kolm tööd, mille autorid olid maagümnaasiumi kümnenda reaalklassi õpilased Emily Ruus, Taaniel Tambet ja Hanna Ental. Kõik kolm valiti 15 parema hulka ning nad käisid 16. aprillil Tallinnas.

Emily Ruus osutus ka üheks kolmest võitjast. Tema läheb kevadel Tunne Kelami kutsel Euroopa Parlamenti Brüsselis.

Emily rääkis, et kirjutades võttis ta aluseks laulu «Rongisõit». Töö oleks peaaegu saatmata jäänud, sest see idee tundus autorile naljakas, kuid õpetaja Irene Artma soovitas essee ikkagi teele panna.

Tüdruk ootab Brüsselisse minekut väga ning on elevil, sest ta pole seal kunagi käinud.
Žürii esimehe, kirjanik Arvo Valtoni sõnul oli käesoleval aastal tööde üldine tase nii sisuliselt kui keeleliselt varasemast kõrgem. Lisaks temale kuulusid žüriisse ajakirjanik Viktoria La­dõnskaja, kirjanikud Mihkel Kaevats ja Jelena Skulskaja, Tartu ülikooli professor Irina Külmoja ning Euroopa Parlamendi infobüroo juhataja Kadi Herkül.

Õpilasi õhutanud ja suunanud Irene Artma ütles, et on noorte üle uhke. Samas nentis ta, et kõik õpilased ei haaranud sellest võimalusest kinni ja mitu potentsiaalset võidutööd jäi saatmata.

Esseevõistluse paremad tööd avaldatakse välispoliitikaajakirjas «Maailma Vaade» ning pannakse Tunne Kelami ja Euroopa Parlamendi infobüroo koduleheküljele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles