Algas Mart Saare juubeli tähistamine

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riina Roose on Mart Saare majamuuseumis Hüpassaares sage külaline.
Riina Roose on Mart Saare majamuuseumis Hüpassaares sage külaline. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tänavune Viljandi kooride kevadpäev oli ühtlasi helilooja Mart Saare 130. sünniaastapäeva ürituste avakontsert.

Seal viibis ja ilmestas muusikat vahetekstidega Mart Saare loomingu austaja, Tallinna Linnateatri muusikajuht Riina Roose.

Riina Roose, kuidas Viljandi koorid Mart Saare keeruka muusika esitamisega hakkama said?

Ajal, mil kipub võimust võtma «Laululahingu» mentaliteet, oli see kiitust väärt ettevõtmine: koorid laulsid Mart Saare loodud nõudlikku muusikat. Eriti meeldis «Põhjavaimu» ühislaulmine, mis oli võimas ja mõjus.

Valdav osa Saare muusikast kõlab kõige paremini suure kooriga, mängumaa on rikkalikum nii dünaamika kui kõlavärvide suhtes. Kooridelgi on ühiselt julgem esineda.

Saite sel päeval üldise ülevaate meie kooridest. Mida kiidate, mis suunas tuleks veel tööd teha?

Soovitan peast laulda. Näiteks «Lindude laulu», mis on ju ka omajagu keerukas, tuleks igal juhul laulda peast. On selge, et aega on vähe ja lauljad käivad harva koos, aga päheõppimist tuleb kultiveerida. Kui esineda, nina noodis, kaotab laul oma võlu ja vaimukuse ning kõla liigub põranda, mitte saali poole. See käib kõigi kohta!

Päev oli väga tore. Hea mõte oli võtta kavva klaveripalad — oli ju Saar suur miniatuurimeister, see ilmnes just tema klaveriloomingus. Hiljem, päeva teisel poolel olid Saarepeedi rahvamajas võistulaulmine ja viktoriin.

Suure-Jaani kirikuõpetaja Kristi Sääse koostatud küsimused olid hästi läbimõeldud ja sisukad.

Inimestel oli huvitav ja nad said targemaks. Kui mina kell kolmveerand kaksteist lahkusin, jäi pidu veel kestma. Vahva!

Kui sageli Mart Saar teid tänavu veel meie kanti toob?

19. mail on Hüpassaares muuseumiöö. Celia Roose tuleb laulma ja pilli mängima, näidatakse filme operaator Kõpsist, mina räägin Saarest ja tema kaasaegseist, ehk teeme ühislaulmistki. 26. mail on sealsamas talgud.

28. septembril, Mart Saare 130. sünniaastapäeval, on kooride kontsert Tallinnas, 29. septembril Tartus ja 30. septembril Suure-Jaanis, see jätkub üritustega Hüpassaares. Kolmes linnas astuvad üles Estonia seltsi segakoor, Tartu ülikooli kammerkoor ja segakoor HUIK!.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles