Valijad ei leidnud arvukate meenete hulgast parimat

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Aru hoiab käes parimaks tunnistatud meenet ning peab konkurssi õnnestunuks.
Angela Aru hoiab käes parimaks tunnistatud meenet ning peab konkurssi õnnestunuks. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Korraldajate üllatuseks saadeti Viljandimaa meenevõistlusele tublisti üle poolesaja töö, kuid žürii otsustas esimese ja teise koha siiski välja andmata jätta.

Kolmanda koha vääriliseks tunnistati kotikomplekt «Päike», millesse kuuluvad võtmehoidja, mündikott, suur kott ja märss. Kõikidel kottidel on arhailises stiilis tikand.

Ergutusauhinnad lähevad väikesele suveniirkandlele ning helkurmärkide komplektile.

Parimad müügile

Võistlust korraldanud turismiinfokeskuse infokonsultandi Angela Aru sõnul taheti seekord tegijaid ergutada. «Kui aasta-poolteise pärast korraldatakse uus konkurss, on nad loodetavasti juba ärksamad ning esitavad rohkem tooteid, mis on paremini disainitud ja läbi mõeldud,» rääkis ta. «Seekord oli palju niisuguseid esemeid, millele oli lihtsalt mingi muster peale pandud.»

Aru lisas, et üldiselt peavad korraldajad ettevõtmist siiski kordaläinuks ning viis-kuus võistlustööd läheb kindlasti turismiinfokeskuses müüki. Kas nendest aga ostetud suveniirid saavad, seda otsustab juba tarbija.

Osalejatele olid jäetud vabad käed, et arendada mõnd vana teemat või algatada täiesti uus. Töödel domineeris maasikamotiiv ning palju oli keraamikat. Võistlusele saabunud esemete galerii oli hindamiseks väljas internetis. 20 enim hääli saanu hulgast tegi lõpliku valiku žürii.

Üks võistluse tingimusi oli see, et esitataks valmis toode. Seetõttu jäid kõrvale mõned iseenesest huvitavad ideed, mis olid esitatud ainult paberil. Töödele oli lisatud valmistoote maksumus.

«Osa olid liiga kallid, teiste seos Viljandimaaga jäi kaugeks,» põhjendas Aru. «Mõned olid ka väga ebapraktilised ning suveniirina seetõttu arvesse ei tuleks.»

65 tööd

Žürii hinnangul võiks mitut pakutud eset edasi arendada. Nii näiteks leiti, et kui küünlaid maaliks väga hea kunstnik, oleks tulemus parem. Paljude tööde puhul tekkis ka küsimus, kuidas neid näiteks reisikohvrisse pakkida.

Parimaks tunnistatud tööde autorid avalikustatakse 15. mail Viljandi turismiinfokeskuses turismihooaja avamisel. Võistlust korraldas Viljandi turismiinfokeskus koos maavalitsuse, linnavalitsuse, Viljandimaa omavalitsuste liidu ja arenduskeskusega.

Saabunud 65 võistlustöö hulgas olid klaasist kärbsepüüdja, Mulgi mehe pead kujutavad keraamilised kruusid, suur vaagen «Meenutustekillud», August Maramaa koer ja  maasikamotiividega komplekt «Köögi-Kata».

Rohkesti oli saadetud ehteid, palju leidus mulgi motiividega esemeid ja ümbriseid, mitmes variandis puidust valmistatud parkimiskelli ning omalaadse disainiga pudelihoidja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles