Skip to footer
Saada vihje

REPLIIK Kolm eurot tomati eest

Margus Haav

Aastate eest vaatasin Viini lennujaamas ühes kohvikus aukartusega värskeid õunu. Need olid ülimalt ilusad ja punapõsksed, kindlasti väga maitsvad, aga maksid kolm eurot. Tükk. See tundus nii absurdne, et tegin isegi pilti, mille peale siis kodumaal ahhetati ja ohhetati, et ikka täiesti segi seal mindud.

See seik meenus, kui ostsin hiljuti kodumaise tomati, mis maksis juhuse tahtel samuti kolm eurot. Tükk. Kilo oli kaheksa eurot millegagi. ​Statistikaamet aga andis teada, et mais on toidu hinnad taas tõusnud ning hinnakasv jätkub juunis.

On absurdne, et Eestis maksab tomat kohati kolm eurot. See pole enam lihtsalt hinnatõus, vaid ühtlasi märk süsteemsest probleemist, mis ohustab kodumaist toidujulgeolekut ja meie toidutööstuse elujõulisust. Kui isegi lihtne köögivili muutub luksuskaubaks, kaob eestlaste toidulaualt järjest enam kodumaist toodangut. Inimesed valivad odavama, sageli sisseveetud ja madalama kvaliteediga alternatiivi.

Kommentaarid
Tagasi üles