TIRITAMM: Madin munade pärast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mõni aeg enne munadepühi (või lihavõtte- või kevadpühi, kuidas kellelegi) kadus ühtäkki poelettidelt kõige igapäevasem kaup, kanamunad. Põhjuseks peeti küll kanade elamispinna suurendamise vajadust, küll nende kevadist munemislaiskust, aga üks tähtis munaröövel jäi tähelepanuta: väikesed pahad Soome põrsad limpsavad keelt ka Eesti lindude munade järele.

Nimelt jõudis just pühade eel müügile kultusmängu «Angry Birds» autorite koostatud raamat «Pahade põrsaste munatoidud». Olgu selle mängu ja brändide propageerimisega kuidas on, aga kokaraamat on väärt, et sellest rääkida ja õppida.

Pahad põrsad on võtnud ette suurejoonelise retke, millel proovivad ja propageerivad munatoite, tuginedes eri rahvaste köögile. Nad ei tegutse üksnes köögis, vaid kasutavad ka õuegrilli. Nõnda teenivad nad mitut isandat: tutvustavad väärtuslikku toiduainet muna ja rahvusköökide omapära ning mis eriti oluline, äratavad huvi kokkamise vastu.

Paha põrsa ettevõtmine ei saa ju olla lihtlabane köögiorjus, mida võiks põlastada või plikade värgiks pidada.

Raamatus alustatakse A-st ja O-st ning tehakse selgeks nii muna keetmine ja praadimine kui munapudru valmistamine. Omaette leheküljed on rahvusköökidele. Saab valmistada burritot ja kulambut, sufleed ja eggnog’i, ent see pole veel kõik: muna uputatakse ja marineeritakse, seda valmistatakse nii benediktiini kui Delmonico moodi.

Raamat annab aimu, mida kõike on võimalik valmistada munadest: nii soolast kui magusat sušist ja kohevikest, majoneesist ja kastmetest kuni kokteili ja jäätiseni välja.

Kokaraamatule lisavad vürtsi pahade põrsaste meeleolukate tegemiste hoogsad illustratsioonid, mis järgivad roogade meeleolu ja rahvuslikku päritolu.

Kel kõht täis, võib toiduretseptide kõrvalt leida ka seltskonnamänge, mida mune kasutades ette võtta. Ning et köögis ja seltskonnas rahmeldades säiliks hea välimus, on antud näpunäiteid, kuidas kasutada mune iluvahendina.

Nagu korralikus kokaraamatus ikka, on ära toodud ka munade kohta käivad põhitõed, mõõtühikute teisendamise tabelid ning retseptide register. Paraku on pahategijad seekord visanud põrsavembu: kirjas olevalt leheküljenumbrilt leiab hoopis mõne teise roa. Aga pole hullu, iga heide ei saagi ju pihta minna.

Väärt raamatul on veel üks hea omadus: kui külmik on munadest taas tühi, saab selles süüdistada pahasid põrsaid. Täiesti ausalt!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles