Kaitseminister meenutas kindral Laidoneri panust Eesti omariikluse arengusse

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo.
Jaak Aaviksoo. Foto: .

Johan Laidoneri 125. sünniaastapäeva puhul Viljandi kultuurimajas mälestusloenguga esinenud kaitseminister Jaak Aaviksoo tõstis esile kindrali innustatud kõrget kaitsetahet ning selle olulisust omariikluse tagamisel.


Oma kõnes võrdles kaitseminister Johan Laidoneri elukäiku ennesõjaaegse Eesti Vabariigi ajalooga.

«Noore sõjaväelase ja riigitegelase elutee kujunes välja ja küpses paralleelselt riigi loomise ja arenguga, alates Esimese maailmasõja lahingutest kuni vabariigi ja ka Laidoneri enda traagilise saatuseni.»

Huvipakkuva seigana suure riigimehe eluteest ja selle seostest tänapäevaga mainis Aaviksoo Laidoneri olulist panust Eesti rahvusvahelisse suhtlusesse.

«Laidoner juhtis 1920. aastatel Rahvasteliidu komisjoni, mis lahendas Türgi-Iraagi konflikti Mosuli piirkonna pärast. Nii nagu aastakümneid tagasi, on Eesti ka praegu aidanud oma võimete kohaselt kaasa Iraagis rahu tagamisele. Laidoneri siiras soov aidata oma kodumaa läbi rasketest aegadest käis käsikäes tema tahtega kaitsta Eesti iseseisvust. Kuigi nüüdisaegses maailmas on julgeoleku ülesehitus tänu üleilmastumisele ja uutele ohtudele nagu terrorism ja küberjulgeolek palju keerulisem, peaksime meeles pidama sama kaitsetahte vaimu, mis innustas ka Laidoneri ja Eesti rahvast nii Vabadussõjas kui 1924. aasta riigipöördekatse ajal,» ütles kaitseminister oma sõnavõtus.

Tõmmates paralleele tänapäevaga, rõhutas Aaviksoo vajadust järjepidevalt riigikaitset arendada.

«Nagu Laidoneri kaasajal, on Eestis ka praegu üheks riigikaitse aluspõhimõtteks ajateenistus, mis süvendab meie kaitsetahet ning laob põhja meie suutlikkusele kaitsta kättevõidetud vabadust,» rääkis ta.

«Lisaks riigikaitse arendamisele on oluline kaasaaitamine rahvusvahelise julgeolekuolukorra parandamisele. Esmalt ei tohi Eesti jääda eraldatuks ja üksi. Teiseks on Eesti panus Iraaki ja Afganistani rõhutanud meie soovi toetada ka teiste rahvaste vabadust, demokraatiat ja enesemääramisõigust ning tugevdanud meie liitlassuhteid. Eesti riigi sõnum kindral Laidonerile võiks olla: me ei ole unustanud ohvreid, mis toodi Eesti vabaduse nimel, ning teeme kõik, et säilitada iseseisvus ka tulevatele põlvedele,» ütles kaitseminister Jaak Aaviksoo.

Peale Viljandi tähistatakse kindral Laidoneri 125. sünniaastapäeva Viimsis, kus kohalik kooliteater mängib Laidoneride perekonna kunagises kodus, nüüdses sõjamuuseumis näidendit «Ma vaatan igaviku aknast», mis jutustab Johan ja Maria Laidoneri lugu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles