Kool naerutab sõpru neljast riigist

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Comeniuse projekti koordinaatori Mustafa Kozani sõnul on see Türgi rühma liikmetele esimene kord Eestis käia. Eile esitasid nad teistele tantsu, millele klõbistasid lusikatega rütmi.
Comeniuse projekti koordinaatori Mustafa Kozani sõnul on see Türgi rühma liikmetele esimene kord Eestis käia. Eile esitasid nad teistele tantsu, millele klõbistasid lusikatega rütmi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi täiskasvanute gümnaasium võõrustab sel nädalal nelja Euroopa riigi esindajaid, kes püüavad tundma õppida nii eestlaste kui üksteise huumorimeelt.

Comeniuse projekt, milles osalevad viie Euroopa Liidu riigi koolid, kannab pealkirja «Näitlemine ja folkoor ühendavad Euroopa kultuure». Selle kaudu tutvustatakse partneritele oma maa kirjanduslikke tegelasi ning nende humoorikaid juhtumisi.

Viljandi õpilased on ette valmistanud loo kilplastest. See tuuakse esimest korda publiku ette neljapäeval, kui kogu seltskond võtab ette reisi Järvamaale Kilplasse.

Viljandi täiskasvanute gümnaasiumi inglise keele õpetaja Evi Eiche sõnul osales lavastuse ettevalmistamises kaheksa Viljandi noort, kuid koolitöö kaudu on Comeniuse projektiga seotud veel paljud teised täiskasvanute gümnaasiumi õpilased.

«Meie aineõpetajad püüavad tundides käsitleda teemasid, mis seonduvad nende partnerkoolide riikidega,» kõneles Evi Eiche. «Kõige suurem kasu on projektist muidugi keeleoskuse arendamiseks, kuid partneritega suhtlemine õpetab tundma ka kultuuride erinevusi.»

Suurimaid kogemusi saavad õpilased ja õpetajad mõistagi siis, kui nad sõidavad partneritele külla: kohapeal tekib neil võõrast kultuurist selgem ettekujutus kui interneti või Skype’i teel.

Uurivad iga riiki

Projekt kestab kaks aastat ning selle käigus saab iga kool võimaluse võõrustada nädal aega oma partnerite delegatsiooni. Pühapäeval saabusid siia külalised Türgist, Rumeeniast, Portugalist ja Itaaliast. Täiskasvanute gümnaasium võttis vastu 28 inimest, kellest 13 on õpilased ja 15 pedagoogid.

Esimene päev kulus neil selleks, et teha Viljandis giidiga tuur ning kuulata pärimusmuusika aidas kontserti.

Eile tutvustasid viljandlastele oma riiki ja kooli Türgi ja Rumeenia meeskond, täna esitlevad oma maad portugallased ja itaallased. Pärastlõunal ootavad linnapea Loit Kivistik ja haridusameti juht Tiivi Tiido külalisi Viljandi raekotta.

Neljapäeva veedavad projektiga seotud inimesed Kilplas ja Paides, reede jääb neil Tallinnaga tutvumiseks.

Comeniuse projekti koordinaator Mustafa Kozan ütles, et Türgi rühma liikmetele on see esimene kord Eestis käia.

Naljad on erinevad

«Oleme koos partneritega töötanud alates septembrist,» kõneles ta. «Tutvustame teistele oma riigi tegelasi ning püüame mõista, mis paneb teise maa inimesi naerma. Meie huumorimeeles on nii sarnasusi kui erinevusi.»

Lisaks näidendite vaatamisele saavad projektis osalejad oma huumorisoont proovida igapäevases suhtlemises ning nende kohtumised on olnud naerurohked. See loob sõbraliku pinnase teise kultuuri naljadega harjumiseks.

«Õpilased on majutatud peredesse ja seegi annab neile hea võimaluse siinse elustiiliga tutvuda,» lisas koordinaator.

Evi Eiche sõnul on see esimene kord, kui Viljandi täiskasvanute gümnaasium Comeniuse projektis osaleb.

«Pidasin mitu aastat plaani, et võiks selle ette võtta. Siis aga saabus kooli meilikasti pakkumine türklastelt, kes kutsusid meid oma projektis osalema. Haarasime sellest võimalusest kohe kinni,» kõneles inglise keele õpetaja.

«Koolielu on tänu sellele silmanähtavalt huvitavamaks muutunud,» kinnitas ta.

Järgmine kord saavad Comeniuse projekti partnerid kokku septembris Rumeenias.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles