Saada vihje

REPLIIK Pärandipudru mitu nägu

Copy
Kaie Mölter
Kaie Mölter Foto: Elmo Riig

Ühinenud rahvaste hariduse, teaduse ja kultuuri organisatsiooni (UNESCO) vaimse pärandi komitee otsustas istungil Paraguays lisada inimkonna vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja Mulgi pudru söömise ja valmistamise. Tublid mulgid!

Inimkonna vaimse kultuuripärandi hulka arvatud toidust on selle sündmuse toel rohkelt räägitud ja Mulgimaalt pärit retsepti järgi kartuli-tanguputru ka avalikult valmistatud. Mõned teles näidatud valmistusviisid jätavad mulje, nagu oleks see rasvast nõretav ülirammus toit, sest "talvel oli inimestel ju energiat vaja".

Kui mõelda eelmisele ja üle-eelmisele sajandile, mil Mulgi puder ehk sagedamini sööjate laual oli, siis tol ajal polnud eestlasel nii palju liha korraga toiduks võtta, et puder rasvast läikida oleks saanud. Tõenäoliselt võttis perenaine tünnist killukese soolaliha ja praadis seda veidi pudrule maitseks.

Märksõnad

Tagasi üles