Saada vihje

MULGI PUDER Kolm põlvkonda köögis ja potitäis UNESCO kultuuripärandit puupliidil

Copy
Pitsu talus hakati uuesti Mulgi putru tegema siis, kui perepoeg Rasmus Põder oli toiduvalmistamise tõsisemalt ette võtnud.
Pitsu talus hakati uuesti Mulgi putru tegema siis, kui perepoeg Rasmus Põder oli toiduvalmistamise tõsisemalt ette võtnud. Foto: Kristi Ilves

Kui mina Suislepa lähedale Pitsu tallu jõuan, et perekond Põdra Mulgi pudru teost osa saada, on kruubid juba ammu leos ning pliidi ees koorivad 81-aastane vanaema Helju Põder ja tema 15-aastane lapselaps Rasmus Põder nobedasti kartuleid. Rasmus kummikinnastes ja moodsa koorijaga, Helju paljakäsi ja tavalise väitsaga.

Alles mõne päeva eest on plahvatanud pommuudis: Mulgi puder kanti UNESCO vaimse pärandi esindusnimekirja. See tekitab aukartust ja kõlab nii, nagu võiksid nüüdsest seda rooga vaid valitud isikud siidkinnastes käsitseda. Pitsu talu pudrumeistrid ei lase end sellest teatest aga kuigivõrd häirida ja mullaseid mugulaid hoidvad käed ei värise. Kartulid on muidugi enda kasvatatud ja äsja keldrist toodud.

Silvi Helmoja sõnul sobib Mulgi pudru jaoks kõige paremini pekine triibuliha. Selle lihatüki tõi ta Tartust.
Silvi Helmoja sõnul sobib Mulgi pudru jaoks kõige paremini pekine triibuliha. Selle lihatüki tõi ta Tartust. Foto: Kristi Ilves
Tagasi üles