Saada vihje

Mulgi pudru valmistamine ja söömine jõudis UNESCO vaimse kultuuripärandi nimekirja

Copy
Mulgi puder. Nüüdsest UNESCO-s.
Mulgi puder. Nüüdsest UNESCO-s. Foto: Elmo Riig

UNESCO vaimse pärandi komitee otsustas Paraguays toimuval istungil lisada inimkonna vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja Mulgi pudru söömise ja valmistamise ning Eesti ja Ukraina ühise taotluse alusel põssankate valmistamise traditsioonid. Mulgi pudru nimekirja kandmiseks andsid oma toetuse sajad mulgi kogukonna liikmed ning hulk piirkonna külaseltse, koole ja mittetulundusühinguid.  

Mulgi puder on traditsiooniline lisanditega kartuli-tangupuder, mis on pärit Lõuna-Eestist Mulgimaalt. XIX sajandi viimaseks veerandiks oli selle valmistamise komme levinud üle kogu Eesti. Algupärasel retseptil põhineva pudru tegemiseks kasutatakse vaid kodumaist toorainet. Pudru valmistamise ja söömise traditsiooni antakse edasi põlvest põlve. Lisaks on Mulgi pudru õpituba lahutamatu osa mulgi keele õpetusest koolides ja huviringides. Samuti on Mulgi puder igapäevane söök piirkonna asutustes ja rahvaüritustel.  

"Vaimsel kultuuripärandil on oluline kogukondi ühendav roll, eriti rasketel aegadel," rääkis kultuuriminister Heidy Purga. "Vaimse pärandi nimekirja, mis aitab tutvustada meie erilisi kombeid, teadmisi ja oskusi laiale maailmale, saab esitada just neid nähtusi, mis on elavad, inimestele nende igapäevaelu ja identiteedi osana omased ja olulised."

Tagasi üles