Talvine tantsupidu kestab kolm päeva

Rannar Raba
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavuse Viljandi talvise rahvatantsupeo väliskülalised on temperamentsed türklased.
Tänavuse Viljandi talvise rahvatantsupeo väliskülalised on temperamentsed türklased. Foto: Elmo Riig

Neljapäeval Viljandi kultuurimajas avatud kolmepäevase talvise rahvatantsupeo peateema on tagasipöördumine juurte juurde.


Peo eestvedaja Vaike Rajaste sõnul püüavad korraldajad osalistele meelde tuletada, et talvised ühistantsimised olid Eestis kombeks juba keskajal ning need kujunesid nii rahvarohkeks ja lärmakaks, et otsustati väevõimuga keelata.



Seekord tutvustatakse seni trükistes kirjeldamata Viljandimaa tantse. Peamise uuendusena on programmis aga üle Eesti tuntud tantsuansamblite kontsert Kirsimäe aidas.



Pidu avati neljapäeval kultuurimajas tantsuklubiga, kus astusid vaatajate ette türklased ja soomlased, aga ka üritust korraldav Viljandimaa tantsurühm Vabajalg.



Vaike Rajaste sõnul võib talvist tantsupidu nimetada ka festivaliks, sest see vältab kolm päeva ning pakub huvilistele erisuguseid elamusi.



«Meil on läbi aastate külas käinud Indoneesia, Bulgaaria, Poola, Läti ja Leedu rühmad ning seekord jätkavad seda rida Türgi ja Soome tantsijad,» rääkis ta. «Oleme alati viinud talvist tantsurõõmu ka maakonda. Nii esinevad seekordsed väliskülalised Viiratsi, Holstre, Paistu, Halliste, Raudna ja Valuoja põhikoolis ning Abja, Paalalinna ja Jakobsoni gümnaasiumis.»



Reede õhtul võib neid näha Karksi kultuurikeskuses ja Viljandi kultuurimajas Ajaratta klubi kokkusaamisel.



Festivali põhirõhk jääb laupäevale, 14. veebruarile. Hommikul algavad pärimusmuusika aidas türgi ja soome tantsude õpitoad ning kell 13 astuvad sealsamas publiku ette kodumaised tantsuansamblid Sõprus ja Kullaketrajad.



Sõpruse ja Kullaketrajate esinemise järel suunduvad peolised Kaevumäele, kust nad liiguvad traditsioonilises rongkäigus läbi südalinna Vabaduse platsile suurele ühistantsimisele.



«Võtame ette Viljandimaalt, näiteks Kolga-Jaanist pärit tantsud, mida varasematest kirjeldustest leida pole,» sõnas Vaike Rajaste. «Nagu ikka, ootame kõiki, kes tunnevad endas huvi ja soovi tantsida. Meie peole ei eelne pikka prooviperioodi. Oskuste puudumise pärast karta ei tasu, sest esimest korda on peol juht: tantse tutvustab ja suunab Märt Agu.»



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles