Viljandi passilauale seni tormi ei joosta

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei- ja piirivalveameti kodakondsus- ja migratsioonibüroo Viljandi teenindussaal.
Politsei- ja piirivalveameti kodakondsus- ja migratsioonibüroo Viljandi teenindussaal. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui suuremates linnades peavad ID-kaardi ja passi taotlejad tunde järjekorras seisma, siis Viljandi kodakondsusbüroos on esialgu olukord suhteliselt rahulik.

Sel ja järgmisel aastal kaotavad kehtivuse suurem osa 10-aastase kehtivusega passidest ja isikutunnistustest ning esimesed viieaastase kehtivusajaga dokumendid. See toob niinimetatud passilaudadesse tavapärasest mitu korda rohkem kliente.

Nii on näiteks Tallinna ja Tartu kodakondsus- ja migratsioonibüroosid viimastel nädalatel ilmestanud paks õhk ja pikad järjekorrad, mis tekivad juba enne uste avamist ega kao ka kontori sulgemise ajaks.

Rahvas käib hooti

Viljandi teeninduskoha peaspetsialist Riina Mäe märkis, et siingi on uue dokumendi taotlejate hulk märgatavalt kasvanud, kuid esialgu nende teenindamine konti ei murra. Tema sõnul käivad inimesed hooti: vahel on saal vaat et tühi, järgmisel hetkel kasvab saba ukseni ja püsib tükk aega.

«Vahel on tõesti 10—15 inimest korraga ootel, aga mulle tundub, et seni pole siin kellelgi üle poole tunni kulunud,» ütles Mäe.

Pildi saab kabiinist

Peaspetsialist tõdes, et tihedam töö seisab alles ees, sest järgmisel aastal aegub veel rohkem dokumente kui tänavu. Kas ka siis tullakse praeguse nelja teenindajaga sama hästi toime, ei julgenud ta prognoosida.

«See on selge, et kergemaks niipea ei lähe.»

Et inimesed ei peaks edaspidi nõutava dokumendipildi saamiseks tegema lisakäiku fotoateljeesse, paigaldati äsja Viljandi teenindussaali nurka fotokabiin, mille sarnased on juba mõnda aega kasutusel olnud näiteks autoregistrikeskustes. Ehkki kabiini kardinate vahel siras juba eile ere valgus, seatakse see lõplikult töökorda mõne päeva pärast.

«See on lihtsalt üks võimalus, mille järele nii mõnigi on küsinud. Aga kokkuvõttes on ikkagi igaühe enda otsustada, kas ta teeb pildi siin või laseb end fotograafil pildistada,» rääkis Mäe.

Politsei- ja piirivalveameti prognoosi kohaselt antakse tänavu kogu Eestis sisse 293 000 ID-kaardi ja 250 000 passitaotlust. Need arvud lähevad järgmiste aastatega ainult suuremaks: 2013. aastal tuleb välja anda juba 358 000 ID-kaarti ja 306 000 passi ning 2014. aastal 295 000 ID-kaarti ja 252 000 passi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles