Lahkus Suure-Jaani spordihing ja elutöö preemia laureaat

Copy
Hugo Hommik 1998. aastal
Hugo Hommik 1998. aastal Foto: Elmo Riig

22. oktoobril lahkus meie hulgast 83-aastasena legendaarne spordientusiast, Suure-Jaani valla kultuuri elutöö preemia ja Põhja-Sakala valla spordi elutöö preemia laureaat Hugo Hommik. Ta oli pühendunud oma kodukoha Suure-Jaani piirkonna spordi edendamisele ja jääb kohalikele inimestele meelde kui tõeline spordihing, paljude spordialade tulihingeline toetaja ja eestvedaja.

Hugo Hommik sündis 25. mail 1941 Suure-Jaani vallas Taeveres. Juba noorena tekkis tal kirg kergejõustiku vastu, kui ta pärast sõda 1946. aastal koos vendadega hakkas harjutama 8,1 kilogrammi kaaluva kahurikuuli tõukamist. See viis hiljem silmapaistvate saavutusteni paljudel spordialadel, sealhulgas malemängus, kabes, võrkpallis ja kergejõustikus. Oma elu jooksul võitis ta lugematul arvul auhindu ja tiitleid, sealhulgas maakonna meistri tiitli võrkpallis, 3000 meetri takistusjooksus, välkkabes ja mälumängus. Tema pühendumus ulatus aga palju kaugemale individuaalsetest saavutustest.

Hugo Hommik ei olnud ainult sportlane, vaid ka innukas juhendaja, kes jagas oma teadmisi järgmistele põlvkondadele. Ta õpetas male- ja kabemängu Suure-Jaani gümnaasiumi huvikoolis, kus tema õpilased saavutasid maakonna meistri tiitleid ning osalesid edukalt võistlustel väljaspool kodumaakonda. Hugo Hommik organiseeris ka ise kabe- ja malevõistlusi ning tegutses kohtunikuna. Hindamatu on tema panus Suure-Jaani linna spordielu korraldajana ning eestvedajana Lehola-Lembitu mängudel.

Ta oli vanade olümpiaalade võistluse algataja ja hing, tuues selle kaudu Suure-Jaani tippsportlasi nii Eestist kui ka välismaalt. Koguni 35 korda korraldatud võistlustel on osalemas käinud sellised Eesti tippkergejõustiklased nagu Valter Külvet, Jüri Tamm ja Aleksander Tammert. 2007. aastal pälvis Hugo Hommik vanade olümpiaalade võistluse korraldamise eest Eesti Kultuurkapitali Viljandimaa ekspertgrupi aastapreemia.

Hugo Hommik oli Suure-Jaanis peetavate vanade olümpiaalade võistluse algataja.
Hugo Hommik oli Suure-Jaanis peetavate vanade olümpiaalade võistluse algataja. Foto: Erakogu

Hugo Hommik talletas põhjalikult statistilisi andmeid, mis annavad pildi Suure-Jaani piirkonna spordielust läbi aastate.

Ta jäi aktiivseks ja inspireeris nooremaid ka kõrges vanuses, osaledes võistlustel ning andes noortele eeskuju oma elurõõmu ja sihikindlusega. Tema spordihinge iseloomustab moto vanade olümpiaalade lehelt: "Pole olemas esimest ega viimast kohta. Oleme kõik lihtsalt kohal."

2016. aastal pälvis Hugo Hommik Suure-Jaani valla kultuuri elutöö preemia, 2024. aastal Põhja-Sakala valla spordi elutööpreemia. Tema elutöö on andnud hindamatu panuse Põhja-Sakala valla spordielu rikastamisse ja ta jääb tõelise eeskujuna meelde kogukonnale, kelle heaks ta nii palju tegi.

Tagasi üles