Kaks Grammy koori laulavad Viljandis

Copy
Eesti Filharmoonia Kammerkooril on riiulis kaks Grammy auhinda: «Arvo Pärt. Da Pacem», dirigent Paul Hillier (2007) ja «Arvo Pärt. Adam’s Lament», dirigent Tõnu Kaljuste (2014). 25. oktoobril esineb baptisti kirikus Eesti Filharmoonia Kammerkoori kõrval samuti Grammy auhindadega pärjatud Helsingi Kammerkoor.
Eesti Filharmoonia Kammerkooril on riiulis kaks Grammy auhinda: «Arvo Pärt. Da Pacem», dirigent Paul Hillier (2007) ja «Arvo Pärt. Adam’s Lament», dirigent Tõnu Kaljuste (2014). 25. oktoobril esineb baptisti kirikus Eesti Filharmoonia Kammerkoori kõrval samuti Grammy auhindadega pärjatud Helsingi Kammerkoor. Foto: Kaupo Kikkas

Viljandis enam kui veerand sajandit professionaalset muusikat kuulajateni toonud kontserdisari «MuusikaSündmus – muusika, millest lihtsalt ei loobuta!» alustab uut sügishooaega baptisti kirikus reedel, 25. oktoobril kell 18 algava kontserdiga «Kaks Grammy koori».


Esimest korda saavad laval kokku kaks rahvusvaheliselt tunnustatud Põhjamaade koori: Helsingi Kammerkoor ja Eesti Filharmoonia Kammerkoor, mõlemat on pärjatud Grammy auhindadega. Ühiselt tähistatakse kolme piduliku kontserdiga nii Eestis kui Soomes kolme helilooja – Bruckneri, Schönbergi ja Martini tähtpäevi särava kooriklassikaga, mis vajab esitamisel filigraanset meisterlikkust ning vokaalset küpsust ja sära.

Kontserdi avavad Anton Bruckneri suursugused motetid, millega tähistatakse romantismiajastu ühe väljapaistvama Austria helilooja 200. sünniaastapäeva. Muusikaajalugu kujundanud Saksa helilooja Arnold Schönbergi sünnist möödub sel aastal 150 aastat. Ettekandele tulevate kooriteoste hulgas on sel puhul kavas ka tema viimane lõpetatud teos, sügavalt läbitunnetatud «Psalm 130» (De profundis). Kontserdi lõpetab särav «Missa topeltkoorile», millega mälestatakse 50 aasta möödumist ühe tuntuma Šveitsi helilooja Frank Martini surmast. Meie aja ühe mõjusama missamuusikaga saab suurejooneline kahe koori gala tervikuks.

Kui Eesti Filharmoonia Kammerkoor on siinsele kuulajale tuttav, siis rahvusvahelistel lavadel tuntud professionaalne Helsingi Kammerkoor on siinmail esimest korda. Koori kunstiline juht ja eeloleva kontserdi dirigent on Nils Schweckendiek, kellega koos pälvis kollektiiv 2024. aastal Grammy auhinna parima kooriesituse kategoorias plaadiga «Kaija Saariaho. Reconnaissance». Eesti Filharmoonia Kammerkooril on riiulis kaks Grammy auhinda: «Arvo Pärt. Da Pacem», dirigent Paul Hillier (2007) ja «Arvo Pärt. Adam’s Lament», dirigent Tõnu Kaljuste (2014).

Suure koorimuusika kontserdi piletite eelmüük on Piletilevis ja enne algust kohapeal. Enne kontserdi algust kaardiga maksta ei saa. 

Tagasi üles