Koolijuhid sõitsid nädalaks Sitsiiliasse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2009. aastal viis õppereis koolijuhid Taani, kus nad tutvusid ilma klassideta töötava Oerstedi gümnaasiumiga.
2009. aastal viis õppereis koolijuhid Taani, kus nad tutvusid ilma klassideta töötava Oerstedi gümnaasiumiga. Foto: Erakogu

Täispikkuses artikkel ilmus 17. aprilli «Sakalas»

Kaks tosinat Viljandimaa koolijuhti ja nende kolm kaugemat ametivenda istusid teisipäeval Tallinnas lennukisse, et sõita igakevadisele õppereisile.

Seekord lähevad direktorid avastama Vahemeres asuva Lõuna-Itaalia saare Sitsiilia haridussüsteemi. Selleks maandub delegatsioon kõigepealt Milanos ning seejärel lendab edasi sihtkohta, Sitsiilia halduskeskusesse Palermosse.

24 Viljandimaa inimese kõrval kuuluvad delegatsiooni üks Narva koolijuht ning kaks haridustöötajat Soome linnast Turust. 17.—21. aprillini kestvat reisi korraldavad Viljandimaa koolijuhtide ühendus ja Viljandi ühendatud kutsekeskkooli täiskasvanute koolitusosakond.

Viljandi ühendatud kutsekeskkooli direktori Tarmo Looduse sõnul tasuvad õppereisi eest osalejad ise või nende tööandjad vastavalt kokkuleppele. Reis maksab ühele osalejale 590 eurot ning selles on lennupiletite, majutuse ja konverentsidel osalemise maksumus. Ülejäänud kulud on osalejate endi kanda.

«Maksmine on igaühel erinev: ühtesid toetab omavalitsus, teised tasuvad kas kogu reisi või pool selle maksumusest ise. Oli ka loobujaid,» kõneles Loodus. «Üldjuhul on Viljandimaa omavalitsusjuhid sellist koolitust ikkagi toetanud — viimase kümnendi jooksul pole see reis ühelgil aastal ära jäänud.»

Kutsekeskkooli direktor hindas reisi hinda üsna soodsaks ning kinnitas, et koolijuhid ei ööbi viietärnihotellides, vaid lihtsates nelja- või viiekohalistes tubades. Ka odavlennufirma piletid õnnestus korraldajatel saada võrdlemisi hea hinnaga.

«Organisatsiooni juht areneb siis, kui ta näeb teistmoodi tehtud asju,» selgitas Tarmo Loodus. «See, kui käime Eestis omavahel külas, meid pikemas perspektiivis edasi ei vii. On vaja uurida ka muud maailma, tutvuda eri lahendustega ja vaadata, kas need sobivad meie elu paremaks tegema.»

Looduse sõnul on tänu sellistele käimistele jõudnud Viljandimaa haridussüsteemi ja koolidesse palju häid mõtteid, olgu siis koolimajade ehituse või gümnaasiumiastmes klassideta õppesüsteemi kasutuselevõtu osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles