Trepimäe tänava trepi kaks sünnilugu

Umbes 1915. aastal tehtud fotol on näha veetorn, esimesed villad ning ka lehtla, kus jalga puhata ja vaadet nautida.
Umbes 1915. aastal tehtud fotol on näha veetorn, esimesed villad ning ka lehtla, kus jalga puhata ja vaadet nautida. Foto: Jaan Riet (Viljandi muuseumi fotokogu)

"Suvel on Trepimägi Viljandi linna peatänav." Ütlesin nii intervjuus Sakala ajakirjanikule 2011. aasta suvel, kuid Viljandi oli moodsa elulaadiga juba XIX sajandil. Linna generaalplaanilt aastast 1867 on näha, et inimesed said kõndida järve äärde suplema lausa mööda Supeluse tänavat ehk Bade gasset. Järves olid sildadel supelmajad, nendes riietuti lahti ja siis sulpsatati vette.

Laseme oma pilgu minevikku lennata ja näeme vaimusilmas kolme aadlimeest. Need on juristiharidusega linnapea Otto von Engelhardt (1860–1931), kes oli ametis aastatel 1897–1917 ja 1918, ning tema vennad, tuntud arhitekt Rudolf Moritz von Engelhardt (1857–1913) ja aiandusarhitekt Walter von Engelhardt (1864–1940), kes on kujundanud Eesti kaunimad mõisapargid.

Kujutlegem, kuidas need kolm härrasmeest lähevad ujuma mööda Kassisaba tänavat, mida tunneme Oru tänavana. Kõnnivad Supeluse tänava poole, jalutuskepp käes, valge ülikond seljas, valge kaabu peas ning teener söögi- ja joogikorviga neid saatmas. Vennad peatuvad ja vaatavad alla orgu järve poole. On ilus ilm ja järv sätendab vastu.

Tagasi üles