Telia sulgeb GSM-võrgu kõige varem nelja-viie aasta pärast

Copy
3G on Eestis osaliselt juba ajalugu, kuid 2G peab esialgu veel vastu.
3G on Eestis osaliselt juba ajalugu, kuid 2G peab esialgu veel vastu. Foto: Aivar Aotäht

Sidefirma Telia teatas, et enne 2029. aastat pole tal kavas GSM- ehk 2G-võrku sulgeda, mis tähendab, et kõige varem võibki see juhtuda vaid pisut enam kui nelja aasta pärast.

Telia mobiilivõrgu osakonna juhataja Oliver Leki sõnul jõuab aeg-ajalt avalikkuseni infot, nagu plaaniks kõik Telia Company grupi riigid, sealhulgas Eesti, panna teise põlvkonna mobiilsidevõrgu kinni juba 2025. aastal.

«See info aga ei vasta tõele. Telia Company riigid liiguvad vanemate mobiilivõrkude sulgemise suunas erinevas tempos,» rääkis ta. «Kui näiteks Norras on juba 2G võrgu sulgemise plaan selge, siis Eestis pole me täpset ajakava veel paika pannud. Seega enne käesoleva kümnendi lõppu ehk 2029. aastat pole meil plaanis 2G-võrku sulgema asuda.»

Lekk jättis viitamata, et info 2025. aasta kohta käis tegelikult välja Telia Company ise oma veebilehel. Mullu jaanuaris vahendas Sakala seal olnud infot, et enamikus riikides on Telia eesmärk oma 3G-võrk sulgeda 2023. aasta lõpuks ja 2G-võrk 2025. aasta lõpuks, kuid see sõltub kohalikest oludest. Telia Company uutes teadetes pole aastaid enam nimetanud.

Samas ei ole midagi erilist, et üks või teine sidefirma on algset plaani vana sidevõrgu sulgemise asjus muutnud. Rootsi Telia lubas 2G-võrgu sulgeda 2025. aastal, kuid tänavu teatas, et lükkab plaani kahe aasta võrra edasi. Norra Telia aga kavatseb teise põlvkonna mobiilsidevõrgu sulgeda just järgmisel aastal.

Milline on võimalus, et Eestis jääb Telia 2G-võrk tööle siiski pikemaks ajaks, näiteks vähemalt veel kümneks aastaks? Lekk vastas, et praegu on tõenäolisem pigem viie- kui kümneaastane perspektiiv. «Kui võrgu sulgemise plaan on paika saamas, anname sellest paar aastat varem avalikkusele teada,» lausus ta.

Nagu Lekk rääkis, käib suurem osa Telia mobiilivõrgu liiklusest 4G ja 5G vahendusel ning 2G teenindab väikest osa mobiilsest kõnesidest. Lisaks kasutatakse 2G-võrku andmesideks ning seda teevad peamiselt mitmesugused seadmed, näiteks kaardimakseterminalid, kaugloetavad vee- ja gaasiarvestid ning värava- ja valvesüsteemid.

«Täiesti omaette valdkond on sõidukitega seonduv, sest osa autotootjaid varustab sõidukeid endiselt vaid 2G- ja 3G-seadmetega, mitte aga uuema 4G- või 5G-tehnoloogiaga,» märkis ta.

2023. aastal sulges Telia maakondade kaupa esimese Eesti mobiilsidefirmana oma 3G-võrgu, mis oli teenindanud kliente ligemale 20 aastat. Praegu kasutab lõviosa Telia kundesid VoLTE-toega telefone, millega saab helistada 4G-võrgus. Telia andmeil tehakse nüüd 4G-võrgus juba enam kui 80 protsenti mobiilikõnedest.

Telia on soovinud uuenduste ja mobiilside arengute poolest olla esirinnas ning ühe järgmise suure sammuna on oodata iseseisva 5G-võrgu ehk SA 5G avamist. Millal see teoks saab, Lekk praegu ei avaldanud. Seni jätkab Eestis tööd NSA 5G, mis vajab toimimiseks 4G-võrku, olles sellega seotud. Oktoobri alguses teatas Telia, et kaitsevägi katsetas spetsiaalselt talle loodud 5G-privaatvõrgu lahendust, mille puhul on just nimelt kasutusel SA 5G tehnoloogia. Juba eelmise aasta kevadest töötab Telia loodud privaatne SA 5G võrk Tallinnas Ericssoni tehases.

Elisa mobiilivõrkude valdkonna juht Kristo Kork tõdes, et tehnoloogia areneb kiiresti ja mobiilivõrgu sagedusressurss on piiratud.

«Seega on kriitilise tähtsusega võtta kõik vanemates tehnoloogiates kasutusel olevad sagedusressursid ühel hetkel kasutusele 4G- ja 5G-võrgus ning tulevikus ka 6G-võrgus. Tänavu on Elisal käsil 3G-võrgu sulgemine, millega jõuame peatselt Pärnu, Tartu ja siis Harjumaa klientideni,» kõneles ta.

Korgi sõnul hõlmab Elisa 2G-võrk kõneteenustest praegu 20 protsenti ja samuti kasutavad seda veel eakad internetiseadmed, näiteks tööstusautomaatika ja kaugloetavad arvestid.

«Kuigi teatud ettevalmistused Elisa 2G-võrgu sulgemiseks käivad, siis ei näe me, et see võiks juhtuda enne käimasoleva kümnendi viimaseid aastaid,» lisas ta.

Tele2 raadiovõrgu planeerimise juht Margus Sits märkis, et sellel ettevõttel pole 2G-võrgu sulgemiseks veel konkreetset plaani. «Arvatavasti juhtub see pärast 2030. aastat. Jälgime kindlasti, mis toimub koduturul ja mujal Euroopas, ning teeme oma otsuse selle järgi,» sõnas ta.

Sits kinnitas Tele2 varasemat plaani, et 3G-võrgu kavatseb ettevõte Eestis sulgeda järgmise, 2025. aasta jooksul. Ta lisas, et Tele2 4G-võrgus liigub enamik kõnedest ning 2G-võrgus alla viiendiku.

Tagasi üles