HELMEN KÜTT Pensionipäevade nihutamise plaanist on mõistlik loobuda

Helmen Kütt
Helmen Kütt Foto: Marko Saarm

Sotsiaalkindlustusameti (SKA) näiliselt süütu plaan minna 2025. aastal üle korrale, kus juhul, kui pensionipäev ehk kuu viies päev satub laupäevale või pühapäevale, ei kantaks pensioni inimese kontole mitte reedel ehk siis kas kolmandal või neljandal kuupäeval, vaid nädalavahetusele järgneva kahe tööpäeva jooksul, on üksjagu ärevust tekitanud. See muudatus pakub jutuainet isegi juubelilauas, lisaks on levimas väärtõlgendused. Ka mulle on mitu inimest öelnud, et üks mure on jälle juures.

Esmapilgul võib see kõik tunduda tormina veeklaasis, sest keegi ju otseselt vaesemaks ei jää. Aga vaatame asja sisse. Osa inimesi on juba välja toonud, et nende püsimaksed on viiendal kuupäeval, mis tähendab, et kui pensionisumma laekub hiljem, ei pruugi arvel piisavalt raha olla. Väga paljud eakad elavad teatavasti pensionipäevast pensionipäevani.

Millega SKA seda sammu siis põhjendab? ERR-i portaalist sai lugeda, et kokkuhoiuvajadusega ja ametnike ületundide vähendamisega. SKA hüvitiste osakonna nõunik Artur Panov ütles ERR-i venekeelsete uudiste toimetusele, et nii säästetakse aastas umbes 20 000 eurot.

Tagasi üles