Meie seast lahkus esimene ümber Viljandi järve jooksnud naine

Copy
Laine Erik
Laine Erik Foto: Margus Ansu

6. oktoobril suri 82-aastaselt üks Eesti edukamaid jooksjaid, kahel olümpial võistlenud Laine Erik, kes on ümber Viljandi järve jooksu ajalukku läinud kui esimene jooksja, kes selle võistluse naiste arvestuses võitis. Samuti on teda valitud Viljandimaa populaarseimaks sportlaseks.

1968. aastal valmistus staadionil 800 meetri jooksus maailma paremikku kuuluv Laine Erik oma teiseks olümpiaks ning ettevalmistuse osana võttis ta kevadel kavva jooksu ümber Viljandi järve.

Üheks järvejooksu legendiks kerkinud Viljandimaa tuntud suusataja ja jooksja Lilian Estorn, kellele Laine Erik oli tädi, meenutas mõni aasta tagasi, et käis 12-aastase tüdrukuna päev enne starti koos kuulsa tädiga rajal luuret tegemas.

Laine Erik läbis järveringi ajaga 49.24. Ta oli läbi aegade esimene naine, kes ümber Viljandi järve jooksul finišeerus. Samal aastal startis ka teine naine, Niina Liim, tema läbis distantsi ajaga 1:02.00. Annaalidesse on märgitud, et mõlemad naised said stardis marulise aplausi osaliseks.

Seejärel kulus kolm aastat, kuni järgmised naisjooksjad starti tulid. Sealtpeale on naised osalenud igal ümber Viljandi järve jooksul, aga Laine Erik pärast võidukat esimest korda enam järvejooksule ei tulnud.

Laine Erik-Kallase trump oli staadionijooks. 1964. aasta Tōkyō olümpial sai ta 800 meetri jooksus kuuenda ja neli aastat hiljem Mehhiko olümpial üheksanda koha. Ta oli Eesti üks edukamaid naisjooksjaid. Lisaks esikümne kohtadele kahtedel olümpiamängudel püstitas ta karjääri kestel palju Eesti rekordeid ja võitis 26 Eesti meistri tiitlit.

Järvamaal Säreveres sündinud Erik võitis Nõukogude Liidu meistrivõistlustel kolm kulda ja kaks pronksi. 1967. ja 1968. aastal valiti ta Eesti parimaks naissportlaseks. 2021. aastal pälvis ta Eesti Olümpiakomitee teenetemärgi.

1960. aastatel oli Laine Erik ametlikult tööl Viljandi rajooni Koidu kolhoosis, kus tema ametinimetus oli laborant. 1961. aastal nimetasid toonase rajoonilehe Tee Kommunismile lugejad ta Viljandimaa populaarseimaks sportlaseks.

Samal aastal krooniti Laine Erik Viljandis peetud Eesti meistrivõistlustel esimest korda riigi täiskasvanute meistriks.

Väljavõte 1962. aasta 19. jaanuari Spordilehest.
Väljavõte 1962. aasta 19. jaanuari Spordilehest. Foto: Kuvatõmmis
Tagasi üles