Kaitseliitlastel käib Viljandimaal nädal aega suur õppus

Copy
Fotomeenutus 2021. aastast, mil Lilli külas oli samuti suurõppus Sibul. Pildil on Läti kaitseliitlane.
 
Fotomeenutus 2021. aastast, mil Lilli külas oli samuti suurõppus Sibul. Pildil on Läti kaitseliitlane.  Foto: Elmo Riig

Kaitseliidu Lõuna maakaitseringkonna korraldusel käib esmaspäevast pühapäevani Lõuna-Eestis õppus Sibul, millest võtavad osa kõik Kaitseliidu Lõuna-Eesti malevad. Kolmepäevane lahing peetakse nädala lõpus.

"Õppuse Sibul peamine eesmärk on harjutada maakaitseüksuste sõjaaja ülesannete täitmist võimalikult realistlikes oludes. Üksuste põhitegevused on seotud kaitsvate tegevustega nagu lahingupositsioonide ja mitmesuguste tõkete rajamine ning varitsuskohtade ettevalmistamine, millele lisanduvad julgestusülesanded ning kontroll-läbilaskepunktide mehitamine," ütles Lõuna maakaitseringkonna pealik kolonelleitnant Raul Kütt.

Õppusel osalevad lisaks kaitseliitlastele reservväelasest maakaitseväelased, kellele antakse vajalik relvakäsitsemise ja laskeoskuste värskendusõpe ning kellega harjutatakse läbi ka peamised üksikvõitleja ja jaotaseme drillid. Kui õppuse esimestel päevadel keskendutakse täiendväljaõppele ja ettevalmistustele, siis 11.–13. oktoobrini harjutatakse läbi kaitselahing, milles peavad Valgamaa ja Sakala maakaitseüksused kaitsma määratud alasid Uniküla–Pikasilla vahelisel alal ida suunast läheneva vastase vastu. Samal ajal julgestavad Sakala maakaitseüksused Eesti ja Läti riigipiiri Lilli piirkonnas võimalike lõunast tulevate vastase rünnete vastu.

"Loodan väga, et selleaastane õppus Sibul aitab olulisel määral kaasa kaitseliitlastest ja reservväelastest koosnevate maakaitseüksuste võitlusvõime parandamisele ning seda eriti operatsioonide juhtimise, aga ka logistilise tagamise vallas," märkis kolonelleitnant Kütt. "Lisaks tahan tänada kohalikke elanikke mõistva suhtumise ja hea koostöö eest, millega aitate kaasa õppuse kordaminekule ja meie ühise turvalisuse tagamisele."

Kaitseliidu Lõuna maakaitseringkond korraldab õppust Sibul kuuendat aastat. Sel aastal on fookuses Sakala ja Valgamaa maleva kaitseliitlased, maakaitseväelased ning koostöö partnerametkondade ja Läti Zemessardze (eesti keeles Maakaitse) üksustega. Peamised lahingualad jäävad Elva, Tõrva, Otepää, Valga, Viljandi, Mulgi ja Põhja-Sakala aladele. Kontroll-läbilaskepunktid on rajatud Viljandimaal Lilli külla ning Valgamaal Soontaga, Lauküla, Kuigatsi ja Plika külla.

Õppuse käigus võib teedel esineda lühiajalisi liiklusseisakuid, mistõttu palub Kaitseliit autojuhtidelt kannatlikku meelt ning liikluskorraldajate juhiste järgimist.

Tagasi üles